Затворите в Европа се превръщат в „места за развъждане” на джихадистки групи, като някои престъпници възприемат екстремизма като форма на изкупление на престъпленията им. Това става ясно от изследване на британски институт, цитиран от „Франс прес”.

Джихадистите и престъпните банди са набирани от една и съща група хора, техните социални мрежи също се препокриват, което е част от „нова криминално-терористична връзка”, отбелязват от Международния център за изследване на радикализацията и политическото насилие.

Появата на ДАЕШ („Ислямска държава”) е подсилила връзката между престъпността и тероризма, става ясно от доклада, в който се анализират профилите на джихадисти от Европа, които са вербувани от 2011 година.

Вместо да се насочват към университети или религиозни места, ДАЕШ все повече се обръщат към „гета”, затвори и бедните слоеве, за да вербуват хора с криминално минало, поясняват от центъра.

В доклада „Криминално минало, терористично бъдеще: Европейски джихадисти и нова криминално-терористична връзка” се изтъква, че затворите предоставят вече готов материал – „разгневени млади хора”, които са „готови” за радикализация.

Според авторите на изследването границите между криминални престъпници и джихадистки групи „нарастващо се размиват”.

Изследвани са профилите на 79 джихадисти от Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Германия и Холандия. Всички те са пътували в чужбина, за да се присъединят към терористични организации или са били замесени в опити за атентат в Европа.

През последните 5 години около 5000 души от Западна Европа са пътували до Близкия изток, за да се присъединят към терористични организации.

От тези, които са анализирани, 57% са пратени в затвора преди да се радикализират, а най-малко 27% са лежали в затвора, където са се радикализирали.

Учените отбелязват, че за някои джихадизмът предлага форма на „изкупление” за престъпленията им в миналото.