Кандидатите на Демократическата партия за президент на САЩ се “дуелираха” за контрола върху оръжията и здравеопазването по време на поредния дебат преди първичните избори, съобщава БиБиСи.

Основният претендент на партията Хилари Клинтън атакува Бърни Сандърс, заявявайки, че планът му в здравеопазването рискува да дерайлира настоящото законодателство.

Сандърс пък обвини бившата първа дама, че е била „корумпирана” с 600 хиляди долара, получени от Goldman Sachs заради изнесени речи. Обвинението е свързано с атака на Сандърс относно реформа на Уолстрийт.

Докато Клинтън води на национално ниво сред кандидатите на Демократическата партия, Сандърс е заплаха в ключови щати.

Часове преди да започне дебатът в Южна Каролина Сандърс, сенатор от Върмонт, разкри план в областта на здравеопазването за всички американски граждани.

Бившият губернатор на Мериленд Мартин О’Мейли също участва в дебата на живо, но неговите лични атаки бяха много по-малко.

Според Клинтън всеки ход, който има за цел да спре Affordable Healthcare Act, който е част от Обамакеър, ще вкара демократите в сериозен дебат, a вместо това партията трябва да работи за подобряване на програмата. От своя страна Сандърс добави, че просто има за цел да надгради закона на Обама.

Анализатор на БиБиСи отбелязва, че този дебат е бил доста по-разгорещен в сравнение с последните три, но все още доста цивилизован в сравнение с на републиканците.

Първата засегната тема беше свързана с контрола над оръжията по време на двучасовия дебат, проведен до църква в Чарлстън, където девет души бяха убити през юни 2015 година.

Клинтън атакува Сандърс във връзка с отношението му към казуса, тъй като щатът Върмонт е един от първите що се отнася по разпространение на оръжие – близо 1 на две домакинства притежава оръжие.

По време на дебата Клинтън подчерта законодателство, което показвало, че Сандърс подкрепя оръжейното лоби. От своя страна сенаторът от Върмонт изтъкна, че подкрепя мерките на президента Обама за по-строги проверки на продавачите и купувачите на оръжия.

О’Мейли подчерта прокарана от него инициатива за ограничаване използването на нападателни оръжия в Мериленд.

По въпроси от външната политика двамата основни кандидати, Клинтън и Сандърс, подкрепят позицията на Обама да не изпраща армия в Сирия и затопляне на дипломатическите отношения с Иран.

Това е последният дебат на Демократическата партия преди да стане ясно кой получава най-голяма подкрепа в Айова на 1 февруари.