Скандал с ваксинацията срещу коронавирус в Аржентина завърши с оставката на здравния министър Хинес Гонсалес Гарсия, съобщава "Вангуардия".

Той беше обвинен, че е дал привилегирован достъп на определени хора, за да бъдат ваксинирани.

По тази причина президентът Алберто Фернандес поиска и получи оставката на министъра.

Случаят се разнищи, след като журналистът Хорацио Вербитски обясни в радиопредаване, че е бил ваксиниран в самата сграда на здравното министерство, след като лично е помолил за това ресорния министър.

Признанието предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, където много хора осъдиха стореното от Вербитски и т. нар. "ВИП ваксинация", до която е прибягнал.

Няколко медии информираха, че съществува списък с други близки до властта лица, които също са използвали привилегиите си, за да се ваксинират. До момента обаче само един депутат е признал, че се е ваксинирал по "втория начин" с руската ваксина "Спутник V".

Самият Гонсалес Гарсия написа в Туитър, че поема "отговорността за объркването" и че счита, че случилото се е "недоразумение". Освен това той подчерта, че ваксинираните лица спадат към съответните групи, подлежащи на имунизация съгласно ваксинационната кампания.