Есенната ваканция в Германия предизвика нова, четвърта вълна на пандемията, главно сред неваксинирани германци, с повече от 20 000 нови случая и 194 смъртни случая, съобщени в сряда, съобщава "Евронюз". 

"В момента изпитваме пандемия главно сред неваксинираните и тя е масова", каза на пресконференция здравният министър на страната Йенс Шпан, подчертавайки, че интензивните отделения в цялата страна отново започват да остават без легла.

Шпан призова всички регионални правителства да затегнат правилата за тези, които не са ваксинирани в случай на значително огнище на инфекции в техния конкретен регион.

Предложените мерки включват предотвратяване на влизането на хора, които не са получили ваксина, на определени обществени места, освен ако не притежават валиден PCR тест.

На всеки от четиринадесетте германски региони или федерални провинции е позволено да решават своите собствени ограничения. Някои, като Саксония или Баден-Вюртемберг, вече са въвели подобни мерки или са на път да ги въведат.

В Германия случаите на Covid-19 нараснаха неимоверно след края на есенната ваканция или Herbstferien (обикновено се провежда между средата на октомври и началото на ноември).

Шпан, който е част от правителството на канцлера Ангела Меркел от 2018 г., също заяви, че иска да види засилване на програмата за бустерни ваксинации.

Водещ лекар в Германия зове за масово поставяне на трета доза ваксина срещу COVID-19

Водещ лекар в Германия зове за масово поставяне на трета доза ваксина срещу COVID-19

Тази есен била необходима нова централизирана кампания за ваксиниране в Германия

В Германия понастоящем се препоръчва бустерната ваксина да се прилага шест месеца след първата пълна ваксина с две дози само за тези над 70 години.

Канцлерът Ангела Меркел също изрази безпокойството си през уикенда. Времето е "отново на известно безразсъдство", оплака се тя.

Въпреки че защити решението да не стане задължителна ваксинацията в страната, Меркел заяви, че е "много натъжена", че "два до три милиона германци над 60 години все още не са ваксинирани".

Според последните данни на института Робърт Кох, 55,6 милиона граждани или 66,8% от населението са напълно ваксинирани, след като са получили две дози от ваксината.

Лотар Вилер, президент на института Робърт Кох и съветник на правителството по пандемията, повтори предупредителните думи на Шпан и обясни, че чет вълна на пандемията се случва, защото броят на ваксинираните е недостатъчен, за да осигури каквато и да е форма на колективен имунитет.

Вилер също така съжалява, че правилата за достъп до обществени места, като ресторанти или театри, не винаги се спазват правилно.

СЗО: 5-та поредна седмица с увеличение на Covid в Европа

СЗО: 5-та поредна седмица с увеличение на Covid в Европа

Eдинственият регион в света, където случаите на COVID-19 все още се увеличават - предимно заради неваксинирани