Франк Улрих Монтгомъри, германският лекар, който председателства Световната медицинска асоциация, призова за масово използване на подсилващи дози ваксини срещу COVID-19, докато в Германия се разразява дебат за това как да се ваксинират милиони уязвими хора преди да настъпи зимата, информира ДПА.

"Всеки, който е бил напълно ваксиниран преди шест месеца, трябва скоро да получи подсилваща доза", настоя Монтгомъри пред вестниците от медийната група Funke.

Той подчерта, че тази есен била необходима нова централизирана кампания за ваксиниране в Германия, която трябва да популяризира COVID-19 ваксините както за неваксинираните, така и за бустерните дози.

Германия препоръчва ваксинация срещу COVID-19 и на бременни

Германия препоръчва ваксинация срещу COVID-19 и на бременни

След втория триместър на бременността

"Тъй като имунната защита намалява след шест месеца, ние като общество трябва да имаме интерес тази защита да остане стабилна", изтъкна Монтгомъри.

Най-меродавната институция за ваксини в Германия обяви днес, че работела "много интензивно" дали да препоръча трета доза за всички. Решението ще бъде взето "след няколко седмици", уточни Томас Мертенс, ръководител на комисията по ваксините.

В момента комисията препоръчва подсилващи дози само за лица над 70-годишна възраст.

Монтгомъри подчерта, че бустерните дози трябва да се прилагат от общопрактикуващите лекари, като увери, че те имат капацитет, както и опит, необходим за задачата.

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

Вирусът "няма да ни напусне", възможно е обновяване на защитата

За разлика от министъра на здравеопазването Йенс Шпан, Монтгомъри изтъкна, че би било грешка да се разчита отново на центрове за ваксинация, като отбеляза, че това ще струва 10 пъти повече от ваксинирането на хората в лекарските практики. Много центрове за ваксинация бяха затворени през септември.

Друго предимство е фактът, че хората биха били по-склонни да отидат при редовния си лекар, отколкото в център за ваксинация за бустерна доза, посочи Монтгомъри.

Шпан призова центрове за ваксинация да бъдат отворени отново в 16-те федерални провинции, за да помогнат да се предложат на повече хора бустерни дози ваксини срещу COVID-19.

Германия и Франция дават трета доза срещу Covid и пренебрегват призива на СЗО

Германия и Франция дават трета доза срещу Covid и пренебрегват призива на СЗО

Германия се защити и обясни, че ще дари най-малко 30 млн. дози ваксини на по-бедните страни