Германия и Франция ще продължат с бустерните дози на ваксини срещу COVID-19 от септември, без да обръщат внимание на призива на Световната здравна организация (СЗО) да отложат, докато повече хора бъдат ваксинирани по целия свят, съобщава "Ройтерс". 

Решението да продължат, въпреки най-силното изявление на СЗО досега, подчертава предизвикателството за справяне с глобалната пандемия, докато страните се опитват да защитят собствените си граждани от по-заразния вариант Делта.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция работи по въвеждането на трета доза ваксина срещу COVID-19 за възрастни хора и уязвими от септември. "Трета доза вероятно ще бъде необходима, не за всички веднага, но във всеки случай за най-уязвимите и най-възрастните".

Германия възнамерява да даде трета доза на имунокомпрометирани пациенти, възрастни хора и жители на старчески дом от септември, съобщи здравното министерство.

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

Колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова по-опасен може да става дори за ваксинирани

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус призова в сряда да се спре въвеждането поне до края на септември, като заяви, че е неприемливо богатите страни да използват повече от световните доставки на ваксини.

Страните с високи доходи прилагат около 50 дози на всеки 100 души през май и този брой оттогава се е удвоил, според СЗО. Страните с ниски доходи са успели да прилагат само 1,5 дози на всеки 100 души поради липса на доставки.

"Разбирам загрижеността на всички правителства да защитят хората си от варианта Делта. Но не можем да приемем страни, които вече са използвали по-голямата част от световните доставки на ваксини, да използват още повече от тях", обясни той.

Германия отхвърли тези обвинения, като заяви, че също ще дари най-малко 30 милиона дози ваксини на по-бедните страни. "Искаме да осигурим на уязвимите групи в Германия предпазна трета доза и в същото време да подкрепим ваксинацията на колкото се може повече хора по света", се казва в съобщението на министерството.

Правителството на Макрон се опитва да засили програмата за ваксинация на Франция, тъй като страната е изправена пред четвърта вълна на вируса и улични демонстрации в знак на протест срещу правителствената политика.

Франция и Германия досега са ваксинирали с поне една доза 64,5% и 62% от съответното им население, като 49% от французите и 53% от германците са напълно ваксинирани.

САЩ отхвърлят призива на СЗО за отлагане на бустер дозите ваксини

САЩ отхвърлят призива на СЗО за отлагане на бустер дозите ваксини

Организацията иска да бори неравенството сред държавите