Министърът на здравеопазването на Нова Зеландия се извини на премиера Джасинда Ардърн, след като беше сниман да кара велосипед по време на наложените в страната ограничителни мерки срещу коронавируса, информират медии.

Дейвид Кларк е съобщил на премиера в четвъртък вечерта, че e карал велосипед в парк на 2 километра от дома му.

Австралия и Нова Зеландия затвориха границите за чужденци

Австралия и Нова Зеландия затвориха границите за чужденци

Междувременно Централната банка на Австралия намали основните лихви

"Разговарях със здравния министър вчера, той ми се извини", се казва в съобщение на Ардърн.

Министър-председателят отбеляза, че очаква министрите да спазват наложените от тях стандарти, които трябва да се следват от новозеландците.

Хората могат да излизат навън да подишат чист въздух и да се разходят на кратки разстояния, ако е нужно, но ние помолихме хората да избягват дейности, които водят до по-голям риск от контузии, министърът трябва да следва тези упътвания, подчерта Джасинда Ардърн.

Нова Зеландия наложи Четвърта степен на блокада, при която гражданите трябва да си стоят по домовете, а фирмите трябва да прекратят работа, освен ако не извършват основна дейност.

Финансовият министър Грант Робъртсън коментира, че хората не трябва да се излагат на опасност и че Кларк знае, че е сгрешил. Според него здравният министър не трябва да подава оставка и едно извинение е достатъчно.

В страната са потвърдени 49 нови случая на заразени с коронавируса и 22 вероятни случая, с които се увеличават общо до 868.