Крайнодясната Швейцарска народна партия е на първа позиция след проведените днес парламентарни избори в Швейцария. Силно представяне на Зелените, които печелят места на вота, показват предварителните резултати, цитирани от "Ройтерс".

Социалистите са на втора позиция.

Швейцарците избират нов парламент, очакват победа на Зелените

Швейцарците избират нов парламент, очакват победа на Зелените

Може да покаже, как страховете от изменението на климата влияят при вот в Европа

Зелените се очаква да завършат на четвърта позиция, но това може да им даде място в голямата коалиция, която управлява от десетилетия.

Промяна само на един член в 7-членния кабинет е политическа сензация. Федералният съвет е от 7 члена, той представлява правителството на Швейцария и колективно действа като държавен глава и правителство на Швейцария.

Според резултатите на GFS, цитирани от Europe Elects, Зелените могат да постигнат най-добрия резултат в историята си - 12,7 на сто.

Предварителните резултати показват, че Швейцарската народна партия e подкрепена от 26,3 на сто. На второ място е Социалдемократическата партия на Швейцария с 16,5 на сто, на трета позиция е Свободната демократическа партия на Швейцария с подкрепа от 15,2 на сто, Зелените са на четвърта позиция с 12,7%, Християндемократическата народна партия на Швейцария е с 12% и останалите с под 10%.