Партията на австрийските Зелените е склонна на коалиция с партията на Себастиан Курц. Въпреки крайно различните си политически програми, този съюз може да стане възможен.

Така, партията, класирала се на четвърто място в последните избори, може за първи път да влезе в управлението на страната, предаде "Ройтерс". 

Припомняме, че в петък, консервативната австрийска народна партия (АНП) приключи предварителни консултации с други политически сили на страната и в понеделник се очаква да обяви решение с кого ще започне практическата част от преговорите за създаване на коалиционно правителство.

Това съобщи Себастиан Курц, на когото след парламентарните избори президентът Александър ван дер Беллен разпореди да сформира австрийски кабинет.

В Австрия се готвят за коалиция

В Австрия се готвят за коалиция

Партията на Курц си търси партньор

В началото на октомври лидерът на АНП Себастиан Курц получи мандат да състави ново правителство, след като неговата партия спечели предсрочни парламентарни избори. Работата по формирането на кабинета може да продължи до католическата Коледа, 25 декември. Преходното правителство, ръководено от първата канцлерка на Австрия, Брижит Бирлайн, продължава да изпълнява задълженията си до създаването на нов кабинет.

Себастиан Курц получи мандат за съставяне на правителство на Австрия

Себастиан Курц получи мандат за съставяне на правителство на Австрия

Австрийската народна партия на Курц може да избере предишната коалиция с крайнодесните

Най-вероятните сценарии за коалиция бяха със Зелените или възстановяване на правителство с дясната Австрийска партия на свободата (APS). Тандемът със зелените може да се сблъска с трудности поради противоречия с ANP относно миграционната политика и енергетиката.