Зелените в Германия заложиха в предизборната си програма да прекратят енергийния проект "Северен поток 2" за пренос на руски газ за най-голямата икономика в Европа. Това е сериозно препятствие пред сформирането на потенциално коалиционно правителство с консерваторите, информира "Ройтерс".

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел подкрепят енергийния проект. Те водят в социологическите проучвания преди федералните парламентарни избори през септември. Прогнозите са Зелените да завършат втори.

Германия отхвърли санкциите на САЩ за "Северен поток 2"

Германия отхвърли санкциите на САЩ за "Северен поток 2"

И щяла да продължи да го прави

Зелените смятат, че проектът е грешният отговор срещу анексирането на Крим от Русия и въоръжаването на сепаратистите в Източна Украйна.

Газопроводът "Северен поток 2" е не само политически проект заради климатичното и енергийно отражение, но и също заради причиняващите щети на геополитическо ниво - особено като се има предвид ситуацията в Украйна - и следователно трябва да бъде спрян, пише в програмата на Зелените. Допълва се, че Русия се превръща в "авторитарна държава".

Вчера САЩ предупредиха, че ще наложат санкции на компаниите, които участват в проекта.

Незабавно спрете работа по "Северен поток 2" или санкции, предупреди САЩ компаниите

Незабавно спрете работа по "Северен поток 2" или санкции, предупреди САЩ компаниите

"Северен поток 2" е лошо споразумение за Германия, Украйна и за нашите съюзници

Проучване на "Форса" от тази седмица показва, че Зелените ще получат 21% подкрепа на изборите, а консерваторите ще съберат 29 на сто.