Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви основните си задачи по време на мандата си - мир в Донбас и връщане на Крим, информира ТАСС.

Прекратяване на войната и освобождаване на всички украински територии - това е моята основна мисия като президент на Украйна, каза Зеленски след разговори със словашкия си колега Сузана Чапутова. Той отбеляза, че разчита на дипломатическата им помощ и на оказвания върху Русия натиск със санкциите.

Санкциите не помагат на никого, отвърна Кремъл на Зеленски

Санкциите не помагат на никого, отвърна Кремъл на Зеленски

"Негативно", отговори Песков на въпрос как в Кремъл оценяват коментара на украинския лидер

Това е необходимо не само за Украйна, но и за всички в Европа, които не се чувстват в безопасност, защото Русия нарушава международното право, подчерта украинският държавен глава.

Зеленски заяви, че очаква среща на "нормандската четворка" да реши въпроса за обмена на задържани лица в Донбас, а също така и да се договорят за пълно изтегляне на войските от линиите на съприкосновение. Той припомни, че последната среща на формата е проведена през октомври 2016 г. По думите му срещи в този формат трябва да се провеждат регулярно "до освобождаването на територията и приключването на войната" в Донбас.

Зеленски призова Запада да не отменя санкциите срещу Русия

Зеленски призова Запада да не отменя санкциите срещу Русия

41-годишният заяви, че някои западни партньори обмислят отмяна на санкциите срещу Русия