Украинският президент Володимир Зеленски заяви в събота, че Украйна ще си върне всички градове, които е загубила от Русия, включително Северодонецк.

"Всички наши градове - Северодонецк, Донецк, Луганск - ще си ги върнем", каза той в късно вечерно видеообръщение.

Това беше единственият път в обръщението, в който той спомена Севетородонецк, който по-рано през деня окончателно падна в ръцете на силите на Москва след седмици на жестоки боеве.

Зеленски също така призна, че войната е станала трудна за емоционално справяне. Той заяви, че през последните 24 часа Украйна е била поразена от 45 руски ракети и снаряди, което той определи като циничен, но обречен опит да се сломи духът на народа му.

Кадиров се хвали с контрол над летището в Северодонецк

Кадиров се хвали с контрол над летището в Северодонецк

Игор Конашенков изброява за унищожени 80 полски наемници

"На този етап от войната е духовно трудно, емоционално трудно ... нямаме представа колко дълго ще продължи, колко още удари, загуби и усилия ще са необходими, преди да видим, че победата е на хоризонта", каза той.

Зеленски продължи да пледира за повече оръжия, като заяви, че непрестанните ракетни атаки потвърждават, че санкциите срещу Русия не са достатъчни, за да помогнат на Украйна.

ISW: След падането на Северодонецк идва ред на Лисичанск

ISW: След падането на Северодонецк идва ред на Лисичанск

Расте съпротивата срещу окупаторите в Херсон

"Системите за противовъздушна отбрана - модерните системи, с които разполагат нашите партньори - не трябва да бъдат на полигони или в складове, а в Украйна, където са необходими сега, необходими повече от където и да било другаде по света", каза той.