Рамзан Кадиров, лидерът на Чеченската република, обяви пълното освобождаване на летището и промишлената зона в Северодонецк в ЛНР.

Съобщението си той прави в канала си в Telegram. Според Кадиров летището се разчиства и цялата му територия е под контрол.

Чеченският лидер съобщи също, че от територията на завода "Азот" в Северодонецк са освободени 800 цивилни. Припомняме, че вече веднъж, преди три седмици, Рамзан Кадиров обяви превземането на Северодонецк.

Заповед от Киев: Изтегляме се от Северодонецк

Заповед от Киев: Изтегляме се от Северодонецк

Донбас е основна цел на военната агресия на Путин

В сутрешния брифинг на руското Министерство на отбраната особено внимание се обръща на съобщение за 64 батальон 103 бригада на териториалната отбрана на Украйна, който е бил дислоциран в Лвов, но е отказал да замине за района на бойните действия в Донбас. Игор Конашенков, говорител на руското МО, специално заявява, че подразделения на териториалната отбрана продължават да отказват да изпълнят поставените им задачи.

Според сводката от тази сутрин руската армия е нанесла удар с прецизно насочено оръжие по завод в Константиновка в Донбас, като е успяла да елиминира до 80 полски наемници с военно оборудване, включително системи "Град". С високо прецизно оръжие е нанесен удар по цинковия зовад "Мегатекс".

Конашенков отчита и че само за един ден в района на Николаев са били унищожени повече от 300 украински военнослужещи и чуждестранни наемници, както и 35 единици тежко въоръжение.

Руските военни са унищожили десет украински артилерийски взвода в района на Донецк - населените места за които се говори са районите на Курахово, Украинск, Новоселовка II, Воздвиженка и Яснобродовка.

"Оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията удариха жива сила и военна техника в 284 района, два склада за боеприпаси и ракетно и артилерийско въоръжение край Волчаровка в Луганската народна република", каза още Конашенков.

По негови данни въздушните, ракетните и артилерийските удари са унищожили над 780 украински военнослужещи, осем танка и други бронирани бойни машини, три бойни машини Uragan MLRS, 10 полеви артилерийски и минохвъргачни оръдия и 13 специални автомобила.

Освен останалата военна техника се посочва, че са били унищожени и 21 украински безпилотни летателни апарата, няколко от които и над Змийския остров.

Ракети летят по Централна и Западна Украйна

Ракети летят по Централна и Западна Украйна

Житомир, Яворов, Днепър