Земетресение с магнитуд 6,4 удари провинция Давао в южната част на Филипините в неделя сутринта, съобщи Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

Няма незабавни съобщения за жертви или щети. Епицентърът е на 126 км югоизточно от град Жосе Абад Сантос.

Земетресението е близо до границата на двете страни, коментира Уидиатмоко, служител на индонезийската агенция по метеорология и геофизика пред "Синхуа".

"Земетресението е на филипинската територия, но се намира близо до границата на Индонезия и Филипините", обяснява той. Няма опасност от цунами, съобщи агенцията по метеорология и геофизика на Индонезия след земетресението.

Първоначално агенцията е определила магнитуда на труса като 6,7. Индонезия е уязвима от земетресения, тъй като се намира в зона, засегната от земетресение, наречена "Тихоокеанският огнен пръстен".

6,5 по Рихтер разтърси Индонезия, има загинали

6,5 по Рихтер разтърси Индонезия, има загинали

Няма опасност от цунами

Миналият четвъртък източната провинция Амбон в Индонезия бе засегната от трус с магнитуд 6,5, загинаха най-малко 30 души, 156 бяха ранени и бяха нанесени големи щети на инфраструктурата, според националната агенция за управление на бедствия.

Според Филипинския институт по вулканология и сеизмология, крайбрежното земетресение е ударило в 10 и 02 часа днес и е на дълбочина 60 км

Очакват афтършокове, допълват от института.

Земетресението, което е тектонично по произход, е усетени и във филипинските градове Кидапаван, Давао, Сарангани, Генерал Сантос, Кагаян де Оро, Гингог и Бислиг на остров Минданао, допълва институтът.

Две силни земетресения люляха Филипините

Две силни земетресения люляха Филипините

Има жертви и ранени