Земята не е подготвена при изненадващ удар на комета или астероид, предупреждават учени от НАСА, цитирани от "Гардиън".

Учените препоръчват агенцията да създаде ракета прехващач, която периодично да бъде изпитвана, както и наблюдателен космически кораб за предотвратяване на евентуална катастрофа.

Най-големият проблем, основно, е, че не можем да направим кой знае колко много в момента, каза доктор Джоузеф Нът, изследовател от НАСА.

По време на ежегодна среща на Американския геофизичен съюз той подчерта, че изключително рядко има големи и потенциално опасни астероиди и комети в сравнение с малки обекти, които изгарят в небето и се удрят в земята.

Нът посочи, че през 1996 година и 2014 година са регистрирани случаи, при които опасни небесни тела са преминали край Юпитер и Марс.

Наскоро НАСА създаде планетарен отдел за отбрана. Нът препоръчва агенцията да създаде ракета и наблюдателен кораб, които да се използват при евентуална заплаха за Земята.

Според него ракета в склада и готовност да бъде изстреляна до година "може да смекчи вероятността астероид да дойде от място, което е трудно за наблюдение, например от Слънцето". Той подчерта, че за такава мисия ще се изисква одобрение от Конгреса.

НАСА е изчислила на 90% или повече, че обекти до Земята, които са с размер по-големи от километър могат да доведат до унищожение на планетата ни. По-малки обекти също представляват изключителна опасност.

Доктор Кати Плеско, учен в Националната лаборатория Лос Аламос, изтъкна, че има два начина хората да отклонят астероид: ядрена бойна глава и кинетичен орбитален удар.