Ако напоследък времето тече по-бързо от всякога, обвинете за това революцията. На 29 юни тази година Земята постави необичаен рекорд: най-краткият ден от 60-те години на миналия век, когато учените започнаха да измерват въртенето на планетата с атомни часовници с висока точност, пише "Гардиън".

Най-общо казано, Земята извършва едно пълно завъртане около оста си на всеки 24 часа. Това едно завъртане маркира един ден и задвижва цикъла на изгрев и залез, който е оформил моделите на живот в продължение на милиарди години. Но завесите паднаха рано на 29 юни, като полунощ настъпи 1,59 милисекунди по-рано от очакваното.

Последните няколко години станахме свидетели на вълна от падащи рекорди, като по-кратките дни се отбелязват все по-често. През 2020 г. на Земята се оказаха 28 от най-кратките дни през последните 50 години, като най-краткият от тях беше на 19 юли, скъсявайки 1,47 милисекунди от 86 400 секунди, съставляващи 24 часа. Рекордът от 29 юни бе близо до това да бъде счупен отново миналия месец, когато 26 юли дойде за 1,5 милисекунди по-малко.

Значи светът се ускорява? В по-дългосрочен план - геоложките времеви мащаби, които компресират възхода и падението на динозаврите в едно мигване с очи - Земята всъщност се върти по-бавно, отколкото преди. Върнете часовника назад с 1,4 милиарда години и един ден ще минава за по-малко от 19 часа. Средно земните дни стават по-дълги, отколкото по-кратки, с около една 74 000-на от секундата всяка година. Най-вече виновна е Луната: гравитационното привличане леко изкривява планетата, създавайки приливно триене, което постоянно забавя въртенето на Земята.

За да поддържа часовниците в съответствие с въртенето на планетата, Международният съюз по телекомуникации, орган на ООН, се зае да добавя от време на време високосни секунди през юни или декември - последно през 2016 г. - ефективно спирайки часовниците за секунда. Първата високосна секунда е добавена през 1972 г. Следващата възможност е през декември 2022 г., въпреки че тъй като Земята се върти толкова бързо напоследък, е малко вероятно да е необходима.

Докато Земята се забавя в дългосрочен план, ситуацията е по-объркана в по-кратки срокове. Вътре в Земята има разтопено ядро; повърхността му е маса от движещи се континенти, раздуващи се океани и изчезващи ледници. Цялата планета е обвита в дебело одеяло от газове и се клати, докато се върти около оста си. Всички те влияят върху въртенето на Земята, като я ускоряват или забавят, въпреки че промените по същество са незабележими.

Според НАСА по-силните ветрове в годините на Ел Ниньо могат да забавят въртенето на планетата, удължавайки деня с част от милисекунда. Земетресенията, от друга страна, могат да имат обратен ефект. Земетресението от 2004 г., което отприщи цунами в Индийския океан, съкрати продължителността на деня с близо три микросекунди.

Всичко, което движи маса към центъра на Земята, ще ускори въртенето на планетата, подобно въртящ се кънкьор на лед, който се ускорява, когато прибира ръцете си. Геоложката активност, която изтласква масата навън от центъра, ще има обратен ефект и ще забави въртенето.

Как всички тези различни процеси се обединяват, за да повлияят на продължителността на деня, е въпрос, с който учените все още се борят. Но ако тенденцията за по-кратки дни продължи дълго време, това може да доведе до призиви за първата "отрицателна секунда". Вместо да добавя секунда към часовниците, гражданското време ще прескочи една секунда, за да бъде в крак с по-бързо въртящата се планета. Това от своя страна може да има свои собствени последствия, не на последно място подновяване на дебата за това дали след повече от 5000 години определянето на времето чрез движението на планетата е идея, която е отживяла времето си.

Защо Земята се ускорява?

Има много предложения, но няма убедително доказателство защо Земята се върти по-бързо, пише CGTN. Някои от хипотезите включват:

1. Загуба на тегло на полюсите поради топенето на ледниците;

2. Океански приливи и отливи, причинени от сеизмични дейности;

3. Гравитационно привличане на Луната;

4. Ефектът на "клатенето на Чандлър" - тъй като Земята не е идеално сферична, което води до малко отклонение в оста на нейното въртене.

"Не знаем причината за ускоряването на въртенето на Земята. Имаме само хипотеза", каза Кристиан Бизуар от Парижката обсерватория към Международния астрономически съюз.

"Предполагаме, че причината е вътрешна и се крие в движението на земното ядро. Кората, която е свързана с геоложките времеви мащаби, се плъзга по мантията и обикновено се приема, че промяната във времето е причинена от това взаимодействие между ядро ​​и мантия", коментира той пред CGTN. "Но имаме само спекулативен модел на тази теория, базиран на движението на ядрото".

Какви са последствията?

Промяната в въртенето на Земята може да има ефект върху атомните часовници, които се използват в GPS сателитите, тъй като те ще трябва да бъдат синхронизирани със загубените секунди.

Ще има и потенциални последици за комуникационните системи в рамките на смартфони и компютри, които се синхронизират със сървърите на Network Time Protocol.

Ако тенденцията на ускоряване продължи, ще е необходима отрицателна високосна секунда, за да се балансират часовниците. Но IERS коментира, че към момента няма нужда от такава корекция.

"Няма да има въведена високосна секунда в UTC (координирано универсално време) в края на декември 2022 г.", се казва в изявление.

"От 2016 г. Земята започна да се ускорява", коментира ученият Леонид Зотов пред CBS News, който работи в Московския държавен университет "Ломоносов" и наскоро публикува проучване за това какво може да причини промените във въртенето на Земята. "Тази година се върти по-бързо, отколкото през 2021 и 2020 г."

Зотов и колегите му смятат, че флуктуацията може да бъде причинена от приливите и отливите на Земята.

Той казва, че не всеки ден е по-кратък, но ако тенденцията продължи, атомното време - универсалният начин за измерване на времето на Земята - може да се наложи да се промени.

Някои се противопоставят на въвеждането на високосна секунда, тъй като това може да доведе до мащабни и опустошителни технически проблеми. Инженерите на Meta Олег Облеухов и Ахмад Бягоуи, който също е изследовател, написаха публикация в блога за Meta, която подкрепя усилия в цялата индустрия да спре бъдещото въвеждане на високосни секунди.

"Обработката на отрицателна секунда се поддържа от дълго време и компании като Meta често провеждат симулации на това събитие", казаха те пред CBS News. "Това обаче никога не е било потвърдено в голям мащаб и вероятно ще доведе до непредсказуеми и опустошителни прекъсвания по целия свят."

Концепцията, която беше въведена през 1972 г., "облагодетелства главно учени и астрономи, тъй като им позволява да наблюдават небесни тела, използвайки UTC (координирано универсално време) за повечето цели", пишат те в публикацията.

"Въвеждането на нови високосни секунди е рискована практика, която носи повече вреда, отколкото полза и ние вярваме, че е време да въведем нови технологии, които да я заменят", пишат те.

Докато положителните високосни секунди могат да причинят скок във времето, което да доведе до срив на ИТ програми или дори повреда на данните, отрицателната високосна секунда би била по-лоша, твърдят те.

"Въздействието на отрицателната високосна секунда никога не е било тествано в голям мащаб; може да има опустошителен ефект върху софтуера", пишат те. "Във всеки случай всяка високосна секунда е основен източник на проблеми за хората, които управляват хардуерни инфраструктури."

Те вярват, че един от многото фактори, допринасящи за по-бързото въртене на Земята, може да бъде постоянното топене и повторно замръзване на ледените шапки на най-високите планини в света.

"Всичко се отнася до закона за запазване на импулса, който се прилага за нашата планета Земя. Всеки атом на планетата допринася за импулса на ъгловата скорост на Земята въз основа на разстоянието до оста на въртене на Земята", казаха Облеухов и Бягоуи.