За четвърти пореден ден Япония е обхваната от невиждана жега. Температурата в столицата Токио счупи близо 150-годишните рекорди за юни, съобщава "Ройтерс".

На този фон властите предупредиха, че електрозахранването все още остава ограничено.

За днешния ден прогнозите за японската столица бяха температурата да достигне пика от 36 градуса, след като три поредни дни термометрите се задържаха над 35 градуса по Целзий - най-съществената гореща вълна в страната за месец юни от 1875 г. насам.

Снимка 579167

Източник: EPA/БГНЕС

Броят на хоспитализираните, получили топлинен удар, нараснаха в началото на деня, като мнозина в столицата продължават да пренебрегват съветите на правителството и продължават да носят маски за лице на открито - наследство от продължилата повече от две години пандемия от COVID-19.

За втори пореден ден властите призоваха потребителите в района на Токио да пестят електроенергия, за да избегнат предстоящото прекъсване на тока.

Горещата вълна идва по-малко от две седмици преди националните избори, при които нарастващите цени - включително на електричеството - са оценени в социологическите проучвания като най-голямото безпокойство за избирателите и са признак, че рейтингът на одобрение на правителството намалява.

Снимка 579164

Източник: EPA/БГНЕС