Журналистка от Саудитска арабия Надин ал Будейр призовава в статия за промяна в мюсюлманското законодателство - в него да се впише правото на жените да имат едновременно четирима съпрузи, аналогично на правото на мъжете.

Статията на Будейр е публикувана в египетското издание „Ал Масри ал Яум" и предизвика противоречиви реакции и може да стане повод за нови спорове между мюсюлманите традиционалисти и реформаторите. Има вероятност спорът и съответно статията да стигне и до съда.

Иск вече е подаден срещу журналистката и срещу списанието от страна на египетския юрист Халид Хафез, който е и секретар на Народнодемократическата партия на Египет.

Според иска му тезите, изказани в статията са „кощунство", представляват „призив към неморални действия".

Самата Надин е колумнист в редица издания, които излизат в района на Персийския залив. Тя ръководи и ежеседмично телевизионно шоу под името „Равенство", което е посветено на правата на жените в мюсюлманския свят.

Един от аргументите, които използва Надин, е вече отпадналото затруднение при установяване на бащинство и възможностите на генетиката с ДНК анализ да се установи от кой баща е детето.

Традиционното законодателство следва забраната жената да има повече от един мъж именно заради бащинството в случай на бременност. 

Надин се обръща към мюсюлманските богослови с призива да издадат „фатва", която да разреши на жените да имат едновременно четирима съпрузи