Жените по света ще трябва да почакат повече от два века, за да постигнат равноправие на работното място. Това става ясно от изследване на Световния икономически форум, цитирано от вестник "Гардиън".

Форумът, известен с ежегодните срещи в швейцарския курорт Давос, отбелязва, че ще отнеме 217 г. да се прекрати неравенството между жените и мъжете в заплащането и в получаваните възможности на работното място. Преди година изследователи сметнаха, че жените ще трябва да почакат повече от 170 г.

100 г. пък ще са необходими за равен достъп до здравеопазване, образование и участие в политическия живот, което е повече от прогнозите от преди година, че са нужни 83 г.

Световният икономически форум за първи път публикува доклад за неравенството при половите в икономическо измерение през 2006 г. Оттогава за първи път форумът отчита спиране на "бавния, но стабилен напредък" към паритет между мъжете и жените.

В изследването са включени 144 държави. То се базира на индикатори, свързани с икономиката, здравето, образованието и политиката.

Исландия е на първо място, като последните 9 г. е водещата държава в света с най-малка разлика между жените и мъжете. Зад нея са Норвегия и Финландия.