Жени, облечени в черни дрехи и носещи черни флагове, протестираха в Полша срещу предложения за пълна забрана на аборта, съобщават БиБиСи и АП.

Те участваха в протестен марш по улиците, борейки се за своите репродуктивни права.

Жените, които се противопоставят на забраната, не ходят на работа и училище, а също така отказват домакинска работа. Протестът е вдъхновен от стачка на жените в Исландия през 1975 година.

Протести срещу забраната за аборт се провеждат в цялата централноевропейска държава. Протести има и в други европейски градове, включително Брюксел. 

Участващите в демонстрацията във Варшава наричат днешния ден „Черен понеделник”.

Не е ясно колко жени участват в протестите, които засягат и по-малките градове.

Ако законът бъде прокаран, който вече премина през една парламентарна спънка, той ще направи законите срещу аборта толкова ограничаващи, колкото в две други държави в Европа: Малта и Ватикана.

Всяка жена, която е извършила аборт, е заплашена от пет години затвор. Лекари, които са помагали при аборт, също могат да влязат в затвора.

Критици на законодателните промени алармират, че рестрикциите могат да позволят разследване на жени, които са получили спонтанен аборт по подозрения, че умишлено са прекратили бременността си. В ранните етапи на бременността неразличими са симптомите при аборт и подмятане.

Друг законопроект пък ограничава инвитро процедурата, позволявайки само един ембрион да бъде оплождан, като се забранява практиката за замразяване на ембриони.

В някои градове някои фирми са затворени заради протеста, а местната управа позволи на жените да почиват.

Очакват се и контрапротести на активисти срещу абортите.

Абортът почти изцяло е забранен в Полша. Изключения се правят при няколко случая: когато животът на жената е в опасност, когато има сериозен риск и необратими последици за плода и когато бременността е вследствие на изнасилване, което трябва да бъде потвърдено от прокурор.

Между 10 хил. и 150 хиляди нелегални аборта има в Полша в сравнение с около 1000-2000 законни аборта.