Опозиционно женско шествие премине по улиците на беларуската столица Минск в съботния ден, предаде Би Би Си. Спецчасти се опитваха да попречат то да се състои.

В протестната акция, анонсирана като "грандпарад на женските миротворчески сили", участваха между 10 и 15 хиляди жени. Посланието на участничките беше адресирано към съвестта на мъжете от силовите структури.

"Целта е да напомним на мъжете в силовите структури, че кръвта на невинните няма да може да измие нито една домакиня", посочват организаторите на шествието.

Жените Бяха облечени предимно в червено и бяло - цветовете на националния флаг през периода 1991-1994 г., заменен след това от президента Александър Лукашенко с червено-зеленото знаме от съветския период, когато Беларус не беше суверенна държава. Т еносеха плакат ис надписи "Многодетна армия", "Женски национален отбор на Беларус по свободна борба с режима" и "Мястото на жените е при надгробната плоча на диктатурата.

Шествието скандираше "Да живее Беларус".

Междувременно водачите на преминаващите коли ги поздравява с клаксони.

Властите изпратиха в центъра на града няколко десетки специализирани микробуса, като призоваваха жените да "прекратят нерегламентираната акция". Отделни места по маршрута бяха отцепвани от спецчастите, за да не може шествието да премине оттам. Някои от участничките в акцията са били задържани. Има и задържани журналисти.