Жертвите на коронавируса по света надхвърлиха 3 милиона, съобщава "Ройтерс".

Смъртността по света от COVID-19 отново започна сериозно да се покачва, особено в Бразилия и Индия. Като причини за увеличената смъртност се посочват по-вирулетни щамове от ЮАР и Великобритания, умората от блокадата и други ограничения.

Осведомителната агенция отбелязва, че е отнело повече от една година починалите от коронавируса по света да достигнат 2 милиона души. 1 милион души са починали за три месеца.

В момента Бразилия води в света по брой на починалите на денонощие. Всеки четвърти починал по света на ден е в латиноамериканската държава. Световната здравна организация признава, че положението в Бразилия е критично. Повече от 90% от леглата в интензивните отделения са заети.

Индия отчете рекордно увеличение на коронавирусните инфекции в понеделник, превръщайки се във втората държава след САЩ, която регистрира над 100 000 нови случая за денонощие.

Най-много починали от вируса има Европа, където са регистрирани близо 1,1 милиона жертви. 60% от тях са в пет държави - Великобритания, Русия, Франция, Италия и Германия.

САЩ са с най-много починали в света - 550 000, което представлява около 19% от всички жертви на вируса по света.

Най-малко 370,3 милиона души или 4,75% от световното население е получило една доза от ваксина срещу вируса.