Мъжът и жената, които бяха отровени с нервнопаралитично вещество в английския град Еймсбъри, не се смята, че са били цел на атака, обявиха от британското вътрешно министерство, цитирани от ДПА.

Полицейското звено за борба с тероризма уточни, че 45-годишен мъж и 44-годишна жена, като и двамата са критично болни в болница, са били отровени със същото нервнопаралитично вещество новичок, което беше използвано за отравянето през март на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в град Солсбъри, който се намира на 12 км от Еймсбъри.

Великобритания: Русия няма отношение към отравянето с новичок в Еймсбъри

Великобритания: Русия няма отношение към отравянето с новичок в Еймсбъри

Зам.-вътрешен министър на Кралството обяви предварителните данни

"Работното предположение е, че те са жертви на последствията от предишната атака, или нещо друго, но не и на това, че са били пряко атакувани", посочи отговарящият за сигурността в британското вътрешно министерство Бен Уолъс.

Уолъс повтори твърдението на британските власти, че руски държавни агенти стоят зад атаката срещу семейство Скрипал, настоявайки руското правителство да предостави информация за отравянето.

"Руската държава би могла да ни каже какво се е случило... Те са тези, които могат да попълнят всички бели петна, за да предпазят хората", посочи още британският представител.

Отровените в Еймсбъри с подобни симптоми на Скрипал

Отровените в Еймсбъри с подобни симптоми на Скрипал

Мъжът и жената се намират в критично състояние

Здравните власти призоваха местните хора, които наскоро са посещавали някой от петте обекта, отцепени от полицията в Солсбъри и Еймсбъри от вторник, да вземат предпазни мерки, включително и да изпират дрехи и да почистват други предмети, които биха могли да бъдат замърсени.

Според британските здравни власти нямало значителен риск за здравето на широката общественост.