Още от началото на руската инвазия в Украйна, Змийският остров получи жизненоважен и почти митичен статут във войната. Това незабележително, скалисто място в Черно море бе заграбено от Русия и се превърна в бойно поле със стратегическа стойност, пише БиБиСи. 

Русия твърди, че Украйна е претърпяла катастрофални загуби в неуспешни опити да си върне острова, включително специални части, военни самолети, хеликоптери, дронове. Украйна настоява, че е ограничила кампанията си до атакуване на съоръжения на острова и лодки.

Битката не е приключила и Русия многократно се опитва да подсили разкрития си гарнизон, твърди разузнаването на британското министерство на отбраната.

Змийският остров е малко парче земя и няма кой знае какви змии, но не може да има съмнение в значението му за контрола над Черно море.

"Ако руските войски успеят да окупират острова и разположат своите системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, те ще контролират морето, сушата и въздуха в северозападната част на Черно море и в южната част на Украйна", коментира украинският военен експертът Олег Жданов пред БиБиСи.

Ето защо руският флагман "Москва" отплава към острова в рамките на часове след началото на войната, казвайки на украинските войници на острова да се предадат, руските сили получиха вече станалия легендарен груб отговор, островът е превзет, но седмици по-късно "Москва" е потопен.

Загубата на "Москва" означава, че руските кораби за доставка на острова вече имат минимална защита, казва Обединеното кралство, въпреки че ако успее да консолидира позициите си, тогава може да доминира над голяма част от Черно море.

Засиленото руско присъствие може да бъде пагубно за Украйна, както стратегически, така и икономически.

Украйна вече трябваше да затвори пристанището си в Одеса, спирайки износа на жизненоважно зърно, но Жданов се опасява, че островът може да се използва и като втора фронтова линия.

"Ако руснаците успеят да инсталират системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, те ще могат да защитят своята ескадрила, която може да достигне бреговата линия на Украйна".

Това също така ще даде шанс на руските войски да пробият в Приднестровието, отцепилата се територия на Молдова под руски контрол, която се намира в съседство с Украйна и недалеч от Одеса.

Змийският остров обаче е само на 45 км от бреговете на Румъния, която е част от НАТО.

Британският военноморски анализатор Джонатан Бентам смята, че руската въздушно-ракетна система С-400 би била "голяма промяна в играта".

Ако Русия успее да разположи ракетна система на острова, не само Одеса ще бъде застрашена, но и южният фланг на НАТО ще бъде застрашен, предупреждава румънският историк Дорин Добринку.

"Това е много важно за румънското правителство и народа, но също и за целия алианс. Русия ще има капацитета да унищожи градове и военни способности в източната част на наша територия."

НАТО подсили границите на Румъния от началото на войната, изпращайки белгийски и френски сили.

Но има и големи икономически рискове за Румъния. Змийският остров се намира близо до устието на река Дунав, която очертава границата на Румъния с Украйна. Черноморското пристанище Констанца в Румъния е недалеч на юг и приема контейнеровози които вече не могат да плават до Одеса.

Руският военно-политически анализатор Александър Михайлов казва, че войските на Змийския остров може да са в състояние да контролират трафика в северозападното Черно море и делтата на Дунав - вратата към Югоизточна Европа. "Ако има военна база или военна инфраструктура, би било възможно да се блокират кораби, които влизат в реката, както и да излизат", каза той пред руски медии.

Евроатлантическият център за устойчивост на Румъния смята, че Русия може да реши да анексира острова и да контролира възможно най-много черноморски морски маршрути към Босфора в Турция.

Исторически, Змийският остров е румънска територия, докато не е отстъпен през 1948 г. на Съветския съюз, който го използва като радарна база. Тъй като Румъния попада под съветско влияние до 1989 г., Букурещ приема споразумението.

Украйна пое контрола с падането на комунизма и в крайна сметка през 2009 г. Международният съд начерта териториалните граници на острова, давайки на Румъния почти 80% от черноморския континентален шелф близо до острова, а на Украйна останалата част.

Змийският остров не е само със стратегическо значение, защото тази част от Черно море е богата на въглеводородни ресурси - така че решението на Хага означава, че и двете страни притежават запаси от петрол и газ.

Може да изглежда, че е малка скала с малка очевидна стойност, но съдбата му е основен елемент в руската война.