Facebook и Instagram може да бъдат спрени в Европа, ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данните на европейските си потребители на сървъри в САЩ. За това предупреди собственикът на гиганта сред социалните медии Марк Зукърбърг в годишния си доклад до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Основният въпрос за Meta е трансатлантическият трансфер на данни, регламентиран чрез т.нар. щит за защита на личните данни и други типови споразумения, които компанията използва за съхраняване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Към момента действащите споразумения, позволяващи прехвърляне на данни, са подложени на сериозен контрол в ЕС.

Проучване: Facebook и Instagram събират данни от потребители под 18 г.

Проучване: Facebook и Instagram събират данни от потребители под 18 г.

Въпреки обещанията им, че ще ограничат подобни действия

Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията не бъде позволено да използва настоящите типови споразумения или алтернативи, компанията вероятно няма да може да предлага в ЕС много от своите най-значими продукти и услуги, сред които Facebook и Instagram, съобщават "Гардиън" и БГНЕС.

Meta изтъква, че обменът на данни между държавите и регионите е от ключово значение за предоставянето на нейните услуги и целевата реклама. Поради това компанията е използвала трансатлантическата рамка за трансфер на данни, наречена "Щит за защита на личните данни", като правно основание за извършване на тези трансфери на данни. Този договор обаче беше анулиран от Съда на Европейския съюз през юли 2020 г. поради нарушения на защитата на данните. Оттогава ЕС и САЩ обявиха, че работят по нова или актуализирана версия на договора.

Meta използва и т.нар. примерни споразумения или стандартни договорни клаузи като основно правно основание за обработване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Те са подложени на внимателна проверка в Брюксел и други части на ЕС.

Липсата на безопасен, сигурен и законен международен трансфер на данни ще навреди на икономиката и ще възпрепятства растежа на бизнеса, основан на данни, в ЕС точно когато се стремим да се възстановим от COVID-19, подчерта вицепрезидентът по глобалните въпроси и комуникации на Meta Ник Клег.

По негови думи въздействието ще бъде усетено от големи и малки бизнеси в редица сектори. "В най-лошия случай това би могло да означава, че малък технологичен стартъп в Германия вече няма да може да използва базиран в САЩ доставчик на облачни услуги. Испанска компания за разработване на продукти вече няма да може да извършва дейност в няколко часови зони. Френски търговец на дребно може да открие, че вече не може да поддържа кол център в Мароко", поясни Клег.

За първи път в историята на Facebook дневните активни потребители намаляха

За първи път в историята на Facebook дневните активни потребители намаляха

Акциите на компанията майка Meta се сринаха след новината

Той посочи, че докато създателите на политики търсят устойчиво и дългосрочно решение, Meta призовава регулаторите да възприемат пропорционален и прагматичен подход, за да сведат до минимум смущенията за хиляди бизнеси, които, подобно на Facebook, разчитат на тези механизми за прехвърляне на данни по сигурен и безопасен начин.

Нямаме абсолютно никакво желание и планове да се оттегляме от Европа, но простата реалност е, че Meta, както и много други бизнеси, организации и услуги, разчитат на трансфера на данни между ЕС и САЩ, за да работят с глобални услуги, заяви на свой ред говорител на Meta. Той подчерта, че подобно на други компании, Meta спазва европейските правила и разчита на стандартни договорни клаузи, а също и на подходящи мерки за защита на данните, за да оперира с глобални услуги.