В последните няколко дни тази част от спортните фенове, за които борбата е синоним на успех, величие и исторически постижения, останаха доволни от видяното на Европейското първенство в Букурещ.

Една отдавнашна тенденция бе добре припомнена на целия свят. Победите на българските борци да се смятат за гарантирани.

Снимка 417947

Източник: БФБ

Да, в спорта гаранции няма никога и за нищо. Но през годините сякаш бяхме свикнали с това националите ни да се прибират с поне един комплект медали от всеки голям международен форум.

Нова европейска титла за страхотната Тайбе Юсеин!

Нова европейска титла за страхотната Тайбе Юсеин!

Спечели без проблеми финалната схватка срещу италианката Кампаня

Във всяко направление от живота има върхове и спадове. Няма как всичко да се случва по предварителен сценарий. Разбира се това важи в пълна степен за спорта. В частност - за борбата. В процеса на смяна на поколенията бе нормално да се получават известни паузи в сякаш неспирния ход и натрупването на българските успехи на тепиха.

Безпрецедентният колективизъм и професионализъм в женския ни национален отбор обаче направи всички тези паузи на пух и прах!

Снимка 417631

Източник: БФБ

Тимът ни завърши на второ място в отборното класиране на Европейското първенство в Румъния, като стигна до спечелването на два сребърни медала и две титли. Тайбе Юсеин и Биляна Дудова защитиха трофеите си, втори места добавиха Миглена Селишка и Евелина Николова, а Мими Христова се нареди пета.

Снимка 417615

Източник: БФБ

Всичко това при уговорката, че част от момичетата ни преодоляваха тежки травми, лекувани продължителен период от време. И все още не съвсем отшумяли.

Но нима някой разбра, че това е така? Нима някое от момичетата създаде напрежение върху треньорския щаб, казвайки че преминава през подобен период? Да не би да чухме оплаквания или предварителни оправдания?

Не! Видяхме един отбор от героини! Борещи се за всяка педя от тепиха, оставяйки душата си в схватката.

Снимка 417614

Източник: БФБ

Стремежът им към съвършенство бе до такава степен непреодолим, че те плакаха. За второ място на Европейско първенство! За сребърен медал от шампионат на Стария континент. Нещо, за което много състезатели могат само да си мечтаят.

Снимка 417628

Източник: БФБ

Това говори много повече от всички налични думи в речника. Това показва характер, страст, старание, увереност в успеха, лишения и стремеж винаги, на всяка цена да вложиш всичко от себе си, за да опиташ да покориш върха.

Не е ли това смисълът на този спорт?

Не е ли това борбата?

Снимка 417948

Източник: БФБ

Петър Касабов е човекът, който създаде всички необходими предпоставки вълната от борчески талант при момичетата ни да залее Европа и света. По всяка една стъпка от стълбичката на успеха. От най-крехка възраст, през може би най-важната "средна", надграждаща, шлифоваща част от кариерата на всеки спортист, до първия отбор на България.

Снимка 417397

Източник: БФБ

Тези момичета преминаха през всяка една стъпка. Именно заради това те жадуват да са номер едно. Защото знаят, че могат. Защото са наясно, че с проведената отлична, перфектна подготовка, в съчетание с безпределните им личностни качества, те нямат лимит. Нямат ограничения. Небето е границата.

Снимка 417956

Източник: БФБ

Европейското беше чудесно.

Световеното трябва да е перфектно.

Олимпиадата - историческа!

Снимка 417398

Източник: БФБ

Успех, момичета!

Гордеем се с всяка ваша среща и вярваме, че заслужавате да извървите целия път. Така, както само вие можете да го направите.

Снимка 417618

Източник: БФБ