Треньорът на националния отбор по борба (жени) Петър Касабов сподели пред ТОПСПОРТ част от впечатленията си от проведения от тима възстановителен лагер в Япония.

Националките ни се прибраха в България късно снощи, като споделиха, че се чувстват в добро физическо състояние и са доволни от далечната си визита.

Боркините ни се завърнаха от Япония, част от тях ще участват на европейското за девойки в Турция

Боркините ни се завърнаха от Япония, част от тях ще участват на европейското за девойки в Турция

Момичетата кацнаха в София малко преди полунощ

За част от момичетата предстои Европейско първенство за девойки в Турция, като те ще трябва бързо да се пренастроят психологически, за да покажат максимума от възможностите си.

Голямата цел за тази година пред боркините ни е Световното първенство в Будапеща. Мондиалът ще се проведе между 20-и и 28-и октомври.

Г-н Касабов, добре дошли обратно в България. Какво е първото, което бихте ни споделил за двете седмици, прекарани в далечна Япония? Доволен ли сте от лагера?
- Абсолютно. Наистина чудесно беше всичко. Нито за момент не ни е липсвало нещо, не сме имали каквито и да било затруднения.

Японските Ви домакини са прословути с гостоприемството си. Предполагам, че можете да потвърдите, че това съвсем не е само мит.
- Разбира се. Потвърждавам го. От началото, до самия край бяхме обгрижвани от своите домакини.

Снимка 359152

Може ли да се каже, че в известна степен те научиха повече от вас, отколкото вие от тях? Знаем, че някои от най-големите им звезди не се включиха в преборванията с нашите момичета.
- Така е. Ние провеждахме схватки, преборвания с най-добрите състезателки в региона. Може да се каже, че те са третите в страната, ако ги степенуваме по този начин.

Заниманията си провеждахте в местния университет в Окаяма.
- Да, Международният тихоокеански университет прие момичетата ни. Там тренирахме.

Снимка 359151

Иска ми се да уточним нещо доста съществено - че всички вие далеч не бяхте там на екскурзия, а тренирахте ежедневно и неколкократно. Защото с някои по-любопитни публикации в медиите едва ли не бе създадено впечатление, че сте в Япония на СПА процедури, сауна и масажи...
- Има го този момент. Да, нека подчертаем, че бяхме на лагер. Може би понятието "възстановителен" беше малко по-свободно интерпретирано. Схватките бяха на много високо ниво. Неслучайно решихме да ви направим свидетели, част от заинетересованата аудитория, публикувайки живи излъчвания от тепиха, по време на тренировките ни.

Като стана дума за излъчвания, посещението ви бе мащабно отразено от местните медии. Интересът към вас беше огромен.
- Да. Така е. Още в началото ни посрещнаха по този начин. Особено голям беше интересът към момичетата ни, които са се докосвали до Олимпийските игри. За японците дори самото участие е нещо много голямо.

Снимка 358731

Бяха наясно и с Вашето такова.
- Наистина. Аз им казах, че всъщност имам победа на Олимпиада, но те знаеха всичко. И бяха възхитени, въпреки че реално не се е стигнало до голям успех. За тях самият факт, че състезател е участвал в този форум, е показателен за класата и уменията му.

Предстои европейско за девойки. Почти непосредствено след завръщането ви. Нямате много време.
- Ще проведем един кратък лагер, след което се насочваме към Турция.

Готови ли са всички за шампионата?
- Да. Имаше един малък проблем с Биляна в Япония, но в крайна сметка се оказа, че не е нищо сериозно. Удари се леко, но с помощта на помощник-треньора Стоян Петков, се възстанови бързо. Почина си ден-два, след което отново беше готова за борба. Няма да има проблем със състоянието й. Ще направим и едно нововъведение в Турция, ако може така да се нарече.

Снимка 356965

Източник: БФБ

За какво става дума?
- Ще разменим две от категориите. Виктория вдигна килограмите и ще участва на 68 кг. София пък свали малко повече и минава в категорията на Бобева - до 65 кг.

До Мондиала предстоят няколко по-малки състезания и лагери. Колко точно?
- Четири. Двете състезания ще бъдат на високо ниво. Ще търсим максимума от представянето си и там. Второто е малко преди световното.

Не се ли притеснявате от контузии?
- Риск от контузии има и на преборванията, по време на тренировка. Състезанията обаче са тези, които повишават класата на момичетата. Видяхте какво стана на европейското, а няколко дни преди това участвахме на максимум в турнира "Дан Колов - Никола Петров". Има и друго - за мен съставът трябва да се изяснява именно по време на състезания.

Благодарим ви, момичета!

Благодарим ви, момичета!

Всяка ваша крачка на тепиха беше гигантски скок за борбата ни

За да не остава впечатление за нещо скрито и предварително решено.
- Точно така.

Да кажем няколко думи и за двете ни контузени състезателки - Елица Янкова и Миглена Селишка. Какво е тяхното състояние, считано към момента? Бяхте ми загатнал, че Елица по всяка вероятност няма да може да участва в нито един турнир през 2018.
- Сподели ми и преди лагера в Япония Елица, че продължава да усеща болка. Форсирането на една подобна сериозна травма само може да усложни ситуацията. Възстановяването на Миглена тепърва започва, за съжаление.

Елица Янкова оперирана, пропуска целия сезон

Елица Янкова оперирана, пропуска целия сезон

"Момичетата направиха силни срещи, доволен съм"

Но при всички положения те ще допринесат за успехите на тима ни, при завръщането си на тепиха?
- Разбира се. Имат желание бързо да се справят с контузиите си. Уверен съм, че ще работят усилено, за да може това да се случи скоро.

Снимка 277737

Източник: БФБорба

Бяхме говорили с Вас, когато гостувахте в нашето студио, че с дисциплината, която наложихте в отбора, се повиши качеството, а съответно се подобриха и резултатите.
- Без дисциплина не може. Просто не става, няма начин. Виждате колко са изпълнителни момичетата и извън тепиха, когато се събираме за лагери или при завръщането ни.

Така разбират професионалния спорт и домакините ви, а вече и ваши приятели, от Япония?
- Да. Там треньорът е над всичко. Първо е той, а след това са състезателите. Уважението към нас, специалистите, е страхотно. В тази страна да си треньор е не просто работа, а призвание, привилегия и чест.

Петър Касабов: Треньорът е на особена почит в Япония, каквото каже - това е

Касабов: Треньорът е на особена почит в Япония, каквото каже - това е

"Не съм очаквал такова голямо уважение и внимание към нас"