Българските борци за пореден път доказаха своята класа, умения и професионализъм на провелия се в забележителната, монументална "Арена Монбат" в Русе, рекорден във всяко отношение турнир "Дан Колов - Никола Петров".

Снимка 409821

Източник: Unitedworldwrestling.org

На фона на мултинационалното присъствие и конкуренцията на трудните за побиране в рамките на красивия ни крайдунавски град 550 състезатели, спортистите ни показаха на света, че с тях шега не бива. Бяха в центъра на събитията и привличаха вниманието с изявите си на тепиха.

Снимка 410191

Източник: БФБ

Националите ни се изправиха срещу голяма част от съперниците, които биха срещнали в предстоящите изключително важни през тази година Европейско и Световно първенство, съответно в Букурещ и Астана. Мъжете и жените ни "свериха своите часовници", както самите те споделиха. Получиха ценни уроци, от които би следвало да извлекат максимума, ако искат да бъдат успешни на шампионата на Стария континент, а след това и на Мондиала, за да могат да се класират за дългоочакваните Олимпийски игри в Токио през 2020 година.

Даниел Александров, Георги Вангелов и Тайбе Юсеин с най-престижните индивидуални награди от турнира "Дан Колов - Никола Петров"

Даниел Александров, Георги Вангелов и Тайбе Юсеин с най-престижните индивидуални награди от турнира "Дан Колов - Никола Петров"

Националите ни приключиха турнира с общо 6 отличия

Преди известно време бивш представител на щаба на шампиона на UFC в лека категория Хабиб Нурмагомедов сподели нещо много интересно с мен. По време на Световното първенство по самбо, той изрече няколко думи, които със сигурност продължават да резонират и до днес в съзнанието ми и неминуемо ме накараха да се замисля. Той каза:

"Всички велики шампиони, които остават непобедени дълги години в професионалния си път, не осъзнават, че именно това е най-голямата им слабост. Фактът, че не са допускали поражение. Колкото по-напред в кариерата им се случи това, толкова по-лошо за тях. Защото те не познават това усещане. Да не си първи на стълбичката. И някои от тях не успяват да се справят с тази емоция, когато тя се случи. Не можеш да си наистина голям шампион, без да си познал поражението".

Снимка 409820

Източник: Unitedworldwrestling.org

Някои от борците ни познаха това усещане. Осъзнаха, че положителните емоции са нещо прекрасно, но готовността да реагираш, когато нещата не се развиват по план, са истината, правилният път към успеха. Способността да се справиш не само с отговорността на спечелените титли, но и на силата и напрежението от загубата в спорта.

Имах възможността и привилегията да видя от първа ръка как нашите борци се справиха както с отговорността от голямата победа, така и в същото време и с напрежението от загубата. И ви уверявам, че те го сториха по начин, по който само един истински шампион по природа, а не просто по стечение на обстоятелствата може да го стори. Това е истински ценното. Това е голямата класа. Гаранцията за не просто мимолетен пик в амплитудата на професионалното израстване, а за тенденция. За създадени всеобщи, всевъзможни предпоставки за перманентна възходяща линия на развитие. С известни отклонения, но все така сочеща напред и нагоре. Под перфектните 45 градуса наклон в графиката между двете стрелки на движение.

Снимка 410062

Източник: БФБ

Българските борци са шампиони по природа.

Защото животът така ги е научил. Избират до полунощ да тичат по централните улици на Русе, подминавайки и сякаш пропускайки да забележат добре облечените млади хора на тяхната възраст, чакащи на опашките пред нощните клубове. Сядат на масата за вечеря с всички останали и докато се поднасят апетитните ястия, те знаят, че няма как да се докоснат до тях, тъй като трябва да поддържат теглото си в точно определени параметри, ако искат да спазят категорията си и да получат правото да се борят за своята страна.

Снимка 410064

Източник: БФБ

Излизайки на тепиха не дават на публиката да разбере, че те също са хора. И имат своите житейски, ежедневни, битови несгоди. Своите лични, драматични и неприятни моменти. Те оставят зрителите да ги възприемат така, както е прието - сякаш денят за тях започва с появата им в залата. Със стъпването на тепиха. Без да е предшестван от каквото и да било. Сякаш те стартират своето денонощие с влизането си под прожекторите и го приключват със слизането си от спортната настилка. Защото така би трябвало да бъде.

Снимка 409819

Източник: Unitedworldwrestling.org

Никой не се интересува какво съпътства ежедневието на един голям спортист. За масите е важно онова, което се случва в тези дългоочаквани шест минути, докато трае схватката. На база впечатлението си от този кратък, миниатюрен период от деня, хората си създават впечатление за теб и това, което представляваш. Това е важното за тях. И биха ти съчувствали в труден момент, който не касае спортното ти амплоа, но все пак ще очакват твоя успех. Спечеления медал.

Снимка 409822

Източник: Unitedworldwrestling.org

Защото си професионалист. Това е твоята работа. Твоето задължение. Твоят начин да преживяваш. Това е твоят живот.

Защото си спортист.

Защото си борец.

Защото си шампион.

Снимка 410066

Източник: БФБ