Отказ от правосъдие. Така евродепутатът и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки коментира оповестените присъди по делото за нападението над деца-спортисти в Асеновград.

Джамбазки заявява, че макар и съдебни решения по правило да не се коментират, присъдите на първа инстанция на нападателите от Асеновград предизвикват разочарование, възмущение и гняв. Най-тежката присъда е година и половина, половината от които вече излежани, а половината обвиняеми получиха условни присъди и излизат на свобода.
"Хей така", казва Джамбазки.

Според него обаче такива съдебни решения са причината за все по-широкото недоверие на българското общество към цялата правосъдна система изобщо.

Според евродепутата случаят от Асеновград е типичен, конкретен и знаков: "Юни месец тази година озверяла тълпа, повече от четиридесет души, съставена от криминално проявени типове и обвиняеми по дела за радикален ислям, нападна и преби зверски с колове, лопати, дъски и мотики група ученици, родители и треньори, които тренираха на гребна база до Асеновград. Без повод. Има пострадали деца. Счупени ръце, счупени глави, стрес, травми и прочее. Видеозаписите са тежки за гледане. Само по някакво чудо няма загинали в това животинско клане. Все едно гледате кадри от Ракка по времето, когато беше столица на "Ислямска държава". Неандерталци, въоръжени с брадви и мотики, вилнеят свободно по улиците и млатят минувачите по главите."

Що за дегенерат, що за примат, що за животно трябва да си, за да нападнеш дванадесет-тринадесет годишни деца, между които и момичета, при това с брадва, кол, мотика, пита Ангел Джамбазки.

Джамбазки припомня и че всички до един са се признали за виновни, но "наказанията им" са двойно по-ниски от това, което е поискала прокуратурата. Смешно, жалко, тъжно. 8 месеца за нападение с брадва..., продължава коментара си той.

Ангел Джамбазки продължава с реторичен въпрос: Има ли внятен човек на тази планета, който да си мисли и да вярва, че озверяла тълпа, съставена от криминално проявени типове и обвиняеми за радикален ислям, въоръжена с колове, дъски и брадви, нападаща беззащитни деца, не е тръгнала да убива? А просто е тръгнала с брадвите и лопатите ей така, да се прошета в парка!? Да подиша чист въздух и да строши нечия глава. За разнообразие.

И за да е всичко като по Кафка, се оказа, че част от подсъдимите са завели контрадело срещу децата с обвинение, че те са ги нападнали и пребили. Втрещяваща наглост. Втрещяваща. Тези с брадвите, обвиняват жертвите. Обвиняват пострадалите. Това е наистина писано от Кафка.

Прочее, интересно е да се провери кой ги представлява и защитава в съда. Предполагам, че ще е много любопитно.

И сега пак ще започнат оправданията. Ама то законът е такъв, ама то понеже съкратената процедура, ама то не знам какво си...

Обаче истината е една. Такива съдебни решения тежко разочароват. Убиват вярата в правосъдието. В справедливото наказание за призната вина, за признато извършено престъпно деяние, при това тежко криминално престъпление. Тежко разочароват жертвите и близките им, че правосъдието въздава справедливост и може да ги обезщети и обезвъзмезди за понесените страдания и болки.

Тези присъди няма да превъзпитат извършителите. Подозирам, че половината от тях вече са излежали и по-големи срокове, при това преди да навършат пълнолетие. Напротив, ще им покаже, че са безнаказани. Че за тях наказание няма. Млатиш с брадва, в условията на тълпа, трошиш черепи и ръце, заплашваш с убийство - получаваш от осем месеца до година и половина, от които шест месеца вече излежани.

К"во му плащаш?"