Едно от мненията, изпратено до ведомството на Николина Ангелкова по повод промените в закона за туризма и забраната за къмпингуването бе препратено и до нашата редакция. То е от Камен Колев (Автор на над 700 филма за природа и туризъм. Оператор на предаването „Атлас“ на БНТ, с което, по думите му, вярва, че е допринесъл за едни много сериозни приходи  във туристическият бранш)

"Аз съм свободен човек. На мен не са ми наложени ограничителни мерки и според закона на Природата, според Международното законодателство и според Конституцията на България имам право да спя където АЗ намеря за безопасно и добре, естествено съобразявайки се с особеностите на мястото... Все пак всички сме гости на тази земя нали?

Най-сериозно ви умолявам да не забравяте, че все пак туристическият продукт е в сферата на УСЛУГИТЕ, а една услуга не може и не трябва да бъде ЗАДЪЛЖЕНИЕ!!!

Аз не съм се провинил, за да ме набутате в бетонен затвор или на лагер в заграждение, за които при това ще трябва да си плащам. Моля ви, направете така, че да ме приласкаете, да ме спечелите с нещо (било то културно обслужване или добри условия), за да ползвам вашата услуга!

Природосъобразното палаткуване и бивакуване има силно възпитателен характер, защото хората и най-вече подрастващите се чувстват, като част от природата и по напълно естествен начин се научават как да я пазят и обичат и да живеят по един устойчив начин... Това е изключително важно, точно сега и точно в този момент, защото на вратата ни чукат климатичните промени и ако не се осъзнаем, то тогава всички искаме или не, ще трябва да се съобразим със Законите на Природата, а те уверявам ви, са доста по-строги от човешките. Почти всеки ден ставаме свидетели на урагани, наводнения и климатични бежанци, които стават все повече на територията на Европа и България.

Прякото общуване с природата ме зарежда и ми дава енергия, с която през цялата година да бъда полезен на обществото с труда си.

Нарекоха ни „дивакуващи“. Етикет, който цели да ни принизи и дискредитира, но какво пък – на правилен път сме, „защото пръст си и в пръст ще се върнеш“ и защото все по-нормално, естествено и необходимо става човечеството да живее природосъобразно и да общува с природата.

В същото време сме възмутени от нападките, които се изливат като помия по наш адрес в медиите от една организация и някои политически лица, а от лекотата, с която голяма част от българите възприемат безкритично тези клевети, сме потресени. Ето защо си струва да обърнем внимание на няколко неща:

Наричат ни унищожители и замърсители на българската природа. Нещо не се връзва, защото ако ние сме замърсителите и унищожителите, то тогава почистващите и опазващите са онези, които заменят горите и дюните с бетон с великата идея да отърват хората от калта и мръсотията? Сигурно това са хората, които се грижат да не изпитваме стрес от промяната да замениш панелката си с палатка или хамак?

Може би опазващите са и тези, които разглезени по „цивилизованите“ плажове идват за „уикенда“ и оставяват след себе си бутилките и опаковките, защото са свикнали, че там винаги вечер минават служителите на „Чистота“? Може би доброволните акции, които правим в края на лятото, са за да разхвърляме боклуци?

Може би табелките и загражденията, които правим на значимите природни обекти са, за да ги маркираме за унищожение? Хм, някак странно е природозащитниците да бъдат наричани замърсители... Странно и е това, че не съвпадат данните от акциите за почистване в края на лятото с данните за тоновете боклуци, които почистват след нас. Някой явно лъже, но кой?

Казват, че сме окупирали плажовете и пречим с палатките си на хората да плажуват. Да, разбира се! На дивите плажове никой няма да те покани с усмивка да си вземеш чадър и шезлонг за цена от 10 до 50 лв. На ден.

Няма и никой да те покани в заведението на плажа, но затова пък никой няма да ти попречи да опънеш палатката си на свободното в съседство пространство, за разлика от огромните празни пространства между чадърите на „цивилизованите“ плажове, където ако дръзнеш да опънеш кърпата си може и да отнесеш накоя бухалка...