“Бесен съм, бесен съм. Преврат ли става, какъв е този шум посред нощ”. “Кой разреши това безумие?”

Това са само част от коментарите на софиянци, които в единствената си почивна вечер за миналата седмица - съботната, бяха събудени от банда мотористи, твърдящи, че  защитават своите права.

Хрумнало им, че като набичват оборотите на макс в притихналата нощна столица щели да почетат паметта на свои събратя, загинали в катастрофи, както и да накарат шофьорите да ги забелязват на пътя. Що за идиотщина е да събудиш с мощен рев в един през нощта възрастни и болни хора, бременни, деца...?

Но не за лошия пиар на мотоклубовете иде реч, а за това как софиянци станаха заложници не на мотори и мотористи, а на едно все по-ширещо се беззаконие. Беззаконие, подкрепено от институции, които уж трябва да го възпрепятстват – община, МВР, прокуратура.

Тъкмо се запитах защо вместо в събота срещу неделя да спя, ми се налага да чета закони и наредби, регламентиращи шествия митинги и прочее, и какво да видя - в Закона за събранията, митингите и манифестациите ясно се казва:

„Чл. 5. Събрания, митинги и манифестации могат да се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22 до 6 часа.“

Точно и ясно, или поне за хората, които все още вярват, че в тази държава и град важи върховенството на закона.

Таке че се успокоих и си помислих, че тази демонстрация просто е незаконна и организаторите ще си понесат последствията.

Но не би!

Оказа се (според публикации в почти всички медии), че за шествието е било издадено разрешение ?!?  И по всичко личи, че такова разрешение е имало, защото МВР най-усърдно вместо да разпръсне множеството, както правеше с късните „февруарски“ и „юнски“ протести, бе в челото на колоната с пуснати лампи.

Това ли е съблюдаване на закона г-да общинари, полицаи? Това ли „подарихте“ на софиянци за празника им г-жо Фандъкова?

В тази връзка искам да попитам все пак:

  1. Имало ли е разрешение за този протест?
  2. За какво време е било валидно това разрешение?
  3. Коя е послушната писарушка сложила подписа си под незаконно искане?
  4. Защо полицията мери с двоен аршин - разпръсква и бие с палки протестиращите през февруари 2012 и юни 2013 г., а мотористите ги ескортира?
  5. Има ли прокуратура, която да провери всичко това?

Може би е наивно да очаквам отговори на тези въпроси, но поне е едно добро начало да ги поставим на масата, защото такъв безпардонен прецедент не трябва да потъва в забрава.

P.S. В същност, има квартали в София, за които подобен терор е еженощие. На редица места, включително на метри от полицейски управления, моторджиите редовно си правят шумни гонки в най-атрактивни часове на денонощието. Така че, да очакваме отговорите на горните въпроси е доста наивно