Освен ако центристкият и левият електорат не се демобилизират на втория тур, "Национален сбор" на Льо Пен и Бардела не би трябвало да получи абсолютно мнозинство. Следователно за първи път в историята на Петата република Франция ще бъде изправена пред изискванията на парламентарната политика и изкуството на коалициите.

Това става ясно от т.нар, "симулатор на коалиции", реализиран и публикуван от френското списание Le Grand Conitinent. От нашата изключителна прогноза за втория кръг, актуализирана с последните разигравания на картите, ние анализираме 5 сценария, пишат от изданието. Нашият подход дава възможност да се визуализират реалните възможности на коалициите след края на втория тур. Той взема предвид резултатите от първия кръг, публикувани от Министерството на вътрешните работи, както и прогнозите на агенция "Клъстер 17", публикувани на 28 юни. Френското списание не претендира за изчерпателност на всички възможни варианти, тъй като все пак те са прогнозирани при липсата на данни относно основния неизвестен и най-решаващия фактор - избирателната активност.

Възможните мнозинства на този етап

Симулаторът разглежда няколко възможни конфигурации с едно условно заключение: ако няма демобилизация на центристкия и левия електорат на втория тур, "Национален сбор" не би трябвало да получи абсолютно мнозинство. Следователно на Франция може да й се наложи да преоткрие парламентарната политика и финото изкуство на коалициите.

Сценарий 1 — Крайната десница сформира правителство, което пада

Ако "Национален сбор" и "Приятелите на Чиоти" се спрат на 240 депутати, малко вероятно е правителството на Бардела да устои на вот на недоверие.

Лидерът на "Национален сбор" вече заяви, че е готов да управлява само при абсолютно мнозинство.

Той обаче може да поиска от президента на републиката в неделя вечерта да получи мандат за съставяне на символично правителство, което да му позволи да направи обща политическа декларация чрез стартиране на постоянна предизборна кампания с цел президентските избори през 2027 г.

Сценарий 2 — Коалиция тип "Мелони" се доближава до абсолютно мнозинство, но това е малко вероятно

Коалицията на десните, създадена по модела на коалицията Мелони( "Републиканците", Различните десни, "Национален сбор" ) би могла да се доближи до абсолютно мнозинство. На този етап обаче това е малко вероятно, защото - както Мишел Барние заявява пред списанието - "почти всички депутати от "Републиканците" ще бъдат избрани срещу "Национален сбор". Не си представям, че в деня след тежките избори те ще променят убежденията си. »

Сценарий 3 — Широка коалиция може да създаде правителство на националното възстановяване

С около 270 депутати, "голяма коалиция", обединяваща републиканците, центристите и Новия народен фронт, с изключение на "Непокорена Франция", би се доближила до абсолютно мнозинство. Остава да видим дали при този сценарий договарянето на минимална правителствена програма за национално възстановяване би могло да направи възможно постигането на компромис и избягването на недоверието.

Сценарий 4 — Много голяма коалиция би имала абсолютно мнозинство, но изглежда много малко вероятнa

С повече от 300 депутати, "много голяма коалиция", обединяваща всички сили, които се противопоставят на Националното обединение на "Непокорена Франция" и републиканците, трябва да има абсолютно мнозинство. Това обаче изглежда изключително трудно да се предвиди въз основа на позициите, изразени по време на кампанията.

Сценарий 5 — Сто години след оставката на Милеран, завръщането на блок за оставката на президента

Може да се появи блокиращо мнозинство от "Непокорена Франция" и "Национален сбор", които могат да осигурят около десетина депутати от 289, необходими за систематичен вот на недоверие.

Това мнозинство може да доведе до парламентарна задънена улица и безпрецедентен институционален баланс на силите.

Както отбелязва Патрик Уейл: "През 2024 г. се навършват 100 години от принудителната оставка на президента на републиката Александър Милеран на 11 юни 1924 г. Избраната през май камара на картела на левите, отказва да подкрепи всяко правителство, избрано от Милеран, и го принуждава да подаде оставка ".

Невъзможните мнозинства на този етап

Според нашата прогноза Новият народен фронт, дори в разширената формация "Съюз на левите", включваща различни леви, успява да събере само малко повече от половината депутати, необходими за абсолютно мнозинство.

По същия начин "президентското мнозинство" изглежда невъзможно, делегацията от центристки депутати рискува да бъде съкратена наполовина.

"Социално-либерална коалиция", обединяваща партиите от центъра и левицата, с изключение на "Непокорена Франция" и Френската комунистическа партия, както и всички десни сили, може да спечели повече от петдесет депутати, необходими за абсолютно мнозинство.

Централният блок, обединяващ републиканските депутати, които се противопоставят на съюза с "Национален сбор", и всички сили на бившето президентско мнозинство би постигнал подобен резултат, като събере само малко повече от половината депутати, необходими за абсолютно мнозинство.