Две вечери подред малка, но шумна група граждани блокират абсолютно незаконно движението на пл. "Орлов мост" в столицата. Техният брой, според организаторите, е 1000 души, но по мое скромно мнение е не повече от 100-150 души. Дори да приемем бройката на организаторите, то това означава, че при 2 000 000 живеещи в София, това представлява 0,05%. И това агресивно малцинство, което нарича себе си "протестна мрежа" си позволява да налага диктат на останалите 99,95%, да ограничава техните свободи. То представя своето мнение като единствено истинно и претендира, че има монопол върху истината.

Искам да припомня, че преди малко повече от 98 години едно такова малцинство наричащо себе си "болшевики" и ръководено от един гениален манипулатор и компилатор - Ленин, успя да наложи волята си над огромното мнозинство от руския народ, събитие имащо трагични последици не само за него, но и за всички народи от Руската империя и за цяла Европа в това число и България.

И сега една малка група хора, типично по болшевишки, оказват тормоз върху огромното мнозинство от гражданите. Искам да отбележа, че пишещият тези редове не членува в нито една политическа партия, не заема държавна служба, не е свързан с нито една неправителствена организация, единствените му взаимоотношения с държавата се изчерпват с това, че си плаща данъците. Но пишещият тези редове се отличава с едно нещо: ЖИВЕЕ НА ОРЛОВ МОСТ.

Може би за изненада на организаторите, на Орлов мост наистина живеят хора, които имат деца, възрастни родители и редица други човешки проблеми. Трябва ли всяка вечер да се прибират със свити сърца да не би на някоя малцинствена групировка, недоволна от нещо си, е блокирала пътя към дома. И да се чудят ще могат ли да се приберат децата им или не.

В този ред на мисли искам да предложа на Столичната община да защити интересите на тези свои граждани и изрично да забрани провеждането на каквито и да било мероприятия на площада. Нещо повече: ще посъветвам столичните общинари да насочват протестиращите към домовете на техните организатори, да видят, както казва народът, колко е хубаво.

Но да се върнем към протестите от последните два дена. 95 % от софиянци не разбират исканията. Останалите 4,95%, които знаят за какво става дума, са твърдо против.

Всъщност с изравняването на квотата на 6:6 във Висшия съдебен съвет се цели засилването на Изпълнителната власт при избора на главен прокурор. Но това също е чист болшевизъм. Спомняме си, че при социализма Съдебната власт беше поставена изцяло под контрола на Изпълнителната власт. Всъщност целта е свалянето на главния прокурор, който е неудобен на вдъхновителите на протестиращите, което представлява противоконституционен акт.

Недоумение буди и защитата на един несъстоятелен министър (имам предвид този на правосъдието), който само преди десетина дни ни злепостави през европейските ни партньори и принуди Европейската комисия да пише неистови опровержения.

Жалкото в случая, че "протестна мрежа" е свързана с една партия - ДСБ. За това можем да съдим по факта, че досега двете винаги са заставали на едни и същи позиции и никога не е имало дори и най-малките различия. А тази партия изпитва неистов страх от избирателя и не посмя да се яви самостоятелно на изборите от притеснение, че няма да прескочи бариерата. И затова влезе с други партии в някакъв блок - впрочем също така термин от болшевишката фразеология.

Самият Радан Кънев заяви от малкия екран преди седмица, че когато ДСБ имали да кажат нещо, то то се чувало много силно. Тук се питам дали прокуратурата не трябва да се самосезира за подтикване към бунт и смяна на конституционния строй в страната.

Ако са истински демократи, нека убедят мнозинството от българите в правотата на своите тези, да се явят на избори, да ги спечелят и след това да облекат в закони своята воля. Но не сега по болшевишки да ограничават свободата и да налагат тормоз на огромното мнозинство от софиянци.

Но да оставим ДСБ и "протестна мрежа" да правят каквото си искат. Проблемът е в това, че техните действия са НЕЗАКОННИ. ЗАКОНът ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ http://lex.bg/laws/ldoc/2132284419 е пределно ясен. В него се казва:

Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) За свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета на общината, на чиято територия ще се проведе, като посочват организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга.

(2) В неотложни случаи за събранието или митинга на открито уведомлението по предходната алинея може да се направи в еднодневен срок.

Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Организаторите на манифестация уведомяват писмено кмета на общината за целта, времето и пътя на движението на манифестацията най-малко 72 часа преди провеждането й, а в неотложни случаи - най-малко два дни.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Кметът на общината, както и организаторите вземат необходимите мерки за спазване на реда за провеждане на манифестацията и за безопасността на движението.

При всички случаи е необходимо предварително заявление до общината и разрешение от нея за провеждането на т.нар. "протест".

В репортажа по бТВ от снощи репортерът каза че, е попитал "протестиращите" дали имат разрешение. Те му отговорили, че нямат, но според закона това не било нужно, когато се съберели достатъчно голям брой хора. Разбира се, в закона такова нещо не пише, а организаторите не посмяха да заявят това пред камерата. Разбира се, страхът е най-главното качество на насилниците и затова те предпочитат да се крият зад анонимността.

Всъщност най-важният въпрос е за спазването на законността. Затова има правоохранителни органи, които трябва да се грижат за това. И затова те се наричат така - за да защитават правата и свободите на гражданите от насилието и тормоза на малцинствени групировки.

Тук аз питам къде е Столична община и къде е полицията. Защо те не защитават правата на огромното мнозинство от гражданите, което на последните избори застана масово зад ГЕРБ и Фандъкова, не зад Радан Кънев, с всички позволени им от закона средства.

Навсякъде в демократичния свят при нарушаване на закона и неспазване на полицейски разпореждания се използва сила. Виждали сме как в западноевропейските страни полицията използва коли с водни струи, сълзотворен газ, гумени куршуми, как арестува подстрекателите към незаконни действия. А във флагмана на демокрацията САЩ при неизпълнение на полицейско разпореждане просто се стреля на месо.

Кметът на общината също има важна роля. Според закона в неговия чл. 12

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:

  1. нарушават правата и свободите на другите граждани.

Това което огромното мнозинство столичани (99,95%) искат е спазването на правата им, законността и реда и очакват органите натоварени с тази задача да им ги осигурят. А не да излизат невъоръжени и страхливо да спират движението на автомобилите на Орлов мост.

В този ред на мисли не мога да не спомена още една малцинствена лумпенизирана групировка - това са т.нар. фенове на Левски, които незнайно защо наричат отбора "отбор на народа", като че ли всички останали привърженици на футбола са някакви криминални престъпни елементи. За съжаление те тайно са подстрекавани от ръководството на клуба. Пак искам да подчертая, че пишещият тези редове не е привърженик нито на ЦСКА, нито на Левски.

След като видяхме срамните сцени на стадиона в Ловеч и след като 5 полицаи бяха ранени се оказва, че няма виновни. Престъпното бездействие на полицията създава чувството на безнаказаност сред тези фенове. Трябва ли да чакаме да стане трагедия като на Хейзъл в Белгия, за да започнем да предприемаме крайни мерки както английската полиция.

Липсата на санкции след мача в Ловеч ще доведе до нови сблъсъци на срещата между двата отбора сега в София.

Мачът обещава да бъде интересен и при хубаво време с удоволствие бих отишъл да го гледам. Но при тези условия - никога. А пък да заведеш там дете?