Къде по-богато, къде по-бедно, но навсякъде с усмивка и добра дума светът, а и София, изпратиха старата 2015 и посрещна новата 2016 та с пожеланията да е по-добра, по-успешна и благодатна.

Пожелаха си хората по света и се разотидоха по къщите и хотелите си, кой от където е дошъл. Ние в София си останахме там, където си бяхме. Не, че не опитахме. От началото на 2016 година трескаво набирахме телефоните на ОК, на СУПЕР и не толкова супер компании, с различни цветове, рекламиращи тарифи в Евро и лева всички с лиценз и с един резултат – нито един приет разговор, нито една предоставена услуга. Тогава, когато ние, обществото имаме нужда от нея.

Любезните домакини раздадоха по завивка и отидоха да подремнат, защото са на работа и не работят в сфери, защитени с лиценз, а при свободна конкуренция и не могат да си позволят да работят само когато на тях им е удобно. Ще ги изместят и ще си загубят доходите.

При такситата това явно не е така – лицензът ги пази… и си личи. Първата приета поръчка – около 8 часа сутринта. Чесно казано никак не е удобно да си се облякъл празнични дрешки и да се пробваш да дремнеш, облечен в тях, което се предпочете пред това да направиш няколко километрова разходка при минус 15 градуса.

Щеше ли да е така ако не бяха спрели UBER – определено не! Дали правилно спряха UBER не мога да кажа. Това което е безспорно ясно обаче е, че при дейности, регулирани с лиценз на обществото трябва да се гарантира предоставянето на услуги тогава когато са му необходими и в обема в който се нужае от тях, а не тогава когато носителите на лиценза преценят и в какъвто обем им е удобно. А това не може да стане, без да е включено като изискване, гарантиращо ни услугата със съответните последствия за фирмите получатели на лиценза ако не я изпълнят. Трябва да има ясен регламент. Може той и да съществува, но факт е, че не се спазва.

В Англия Премиершип и Чампионшип лигите им имат мачове на 30 декември и после на първи и втори януари. Знаем какви звезди участват в тях, каква подготовка и възстановяване им трябва между два мача и какъв е залогът и със сигурност не им е най-удобното време, но има регламент и го спазват. Това е разликата.

Но това е друга тема ... от футбол всеки разбира!