Айде да кажа още две-три думи за хората с портфейлите и за бедните работници:

  • Властта корумпирана ли е? Да, корумпирана е - няма спор, това и е личния интерес. Ако някой на власт действа себеотрицателно, то той е изключение - на това не може да се разчита.
  • Управляващите имат ли властта да взимат парите на хората в каквито размери си поискат? Да, определено.
  • Управляващите могат ли да бъдат използвани за нечии интереси? Да, разбира - за интересите на този който ги "купува"
  • Кой може да купи управляващите? Работниците или хората с портфейлите? Хората с портфейлите.
  • Чии интереси в крайна сметка защитават управляващите? На хората с портфейлите.
  • Как могат да го направят, така че да максимизират печалбата на своите "покровители" (не е задължително да имат покровители - могат и сами да са си такива)?

    Тук вече става по-интересно. В някои по-"социални" държави просто взимат 60% от работодателите на "бедните работници" и по 30% от самите бедни работници и връщат 20-30% от тези пари обратно (под формата на пътища, пенсии и т.н.), останалите 70-80% отиват в "портфейлите".

    В по-"несоциалните" държави взимат далеч по-малки данъци с дългосрочната мисъл, че така се развива икономиката и така 15% данъци от богат народ са повече от 30% от изнемощял народ. Някъде крадат малко, някъде много - въпрос на личен избор и на "политика".

Така че, искаш ли тези с "портфейлите" да взимат "законно" парите на работодателите и работниците?
Искаш ли парите да дават власт за взимане на още пари?
Искаш ли бедните да плащат високи данъци, а богатите да "държат" властта и да не плащат данъци?

Ако искаш тези неща, поддържай сегашната система!

Искаш ли всеки да получава това което е заработил?
Искаш ли човек да си дава парите единствено и само за получена услуга (работа)?
Искаш ли не насилието да движи парите, а взаимния интерес?

Ако искаш, осъзнай се и се противопостави на абсолютната икономическа власт на правителството!

Нека направя и един паралел:
Сегашната държава има абсолютна власт с едно малко изключение - тя няма право над живота на хората.

Макар и според днешното право нищо да не го забранява, държавата не може да приеме закон "Който печели над 1400 лева месечно се наказва с отнемане на живота" или "Който е пенсионер или инвалид се убива, за да не тежи на обществото".

Просто хората априори отхвърлят правото на народните представители да приемат такива закони. Правото на неприкосновенност на живота стои над държавната власт (поне в умовете на хората и поне засега). Ако едно време феодалът е можел да каже "Онзи не ми харесва, осъждам го на смърт" сега не може. Това неизменно дава добри резултати.

Някой несъгласен?

Паралелът с неприкосновенността на собствеността е напълно оправдан. Още си спомням дефиницията на абсолютна монархия от "часовете по обща история" - това е система на държавно управление при която монархът разполага с живота и имота на поданниците.

Какво имаме сега? Е, имаме си полуабсолютна република, в която избранниците ни не разполагат с живота ни, но за сметка на това разполагат с имота ни - могат да пожелаят каквато част си поискат от него със закон, и обществото го приема за напълно нормално. Логичните резултати ги резюмирах по-горе.

Време е да се излезе от първобитно-общинния строй!
Време е да се изоставят нормите от времето на феодализма!
Време е хората да осъзнаят, че не само животът им, но и имотът им трябва да бъде неприкосновен - ако ще и Премиера да им го иска!

Всъщност не съм прав в едно - държавата и сега има власт над живота на хората.

За всеки български бизнесмен (нефалирал) е ясно, че ако си плащаш данъците си вън от играта. Просто конкуренцията те убива, ако си изряден данъкоплатец. Така де, 60% хич не е малко - особено в условия на конкурентен пазар.

Е, в тази ситуация всеки, който иска да оцелее по един или друг начин укрива данъци. И тук щраква капанчето. Веднъж решил да стане работодател и/или бизнесмен, човекът вече е престъпник и държавните чиновници могат по всяко време да го тикнат зад решетките.

Достатъчно е само да поискат и да се поровят достатъчно и все ще намерят недекларирано доходче, свършена работа без договор и осигуровка, липса на лиценз за някаква дреболия или стар пожарогасител да речем!

Както и да е - чиновниците ще ти намерят цаката. Щом си на пазара и не си фалирал значи все нещо си спотаил и вече си уязвим. Така че, реално погледнато те притежат и живота ти.

Всъщност има един начин да се измъкнеш от този малък ад.

А после защо имало корупция...

Поздрави на всички,
Велин Цанов

Мнението можете да оспорите или подкрепите ТУК!