Стана грешка, в резултат на която руски пилот наруши въздушното пространство на Израел с една миля (1,6 км), съобщи РИА Новости. За урегулиране на ситуацията бе задействан канал на комуникация, изграден между военните на двете страни.

Военният министър на Израел Моше Яалон заяви, че самолетът от състава на руската авиогрупа в Сирия по погрешка е влетял в контролираното от Израел въздушно пространство над Голанските възвишения и без произшествие се върнал на противоположната страна на границата.

"Беше малка грешка, пилотът влетя в нашето въздушно пространство на една миля (1,6 км). Влязохме във връзка, но той веднага смени курса и се върна в Сирия", заяви в неделя министърът пред радиостанция "Кол Израел". Министърът не уточни кога е станал инцидентът.

Към момента руската агенция не разполага с коментар от страна на Русия. По-рано Руското министерство на отбраната съобщи, че ВВС на Русия и на Израел тренират за обезпечаване на безопасността на полетите над Сирия и са организирали "гореща линия" за взаимно информиране за действията на самолетите.

Преди година при подобни обстоятелска израелските ВВС удариха сирийски бомбардировач Су-24 и безпилотен самолет над контролираната от тях част от Голанските възвишения.

"Докато руските самолети не се готвят да ни удрят, не е необходимо автоматично да ги удряме", заяви Яалон.

"Както не им пречим да действат и не се мешаме за това, което става в Сирия, така и те не ни пречят да летим и действаме в съответствие с нашите интереси", продължи министърът.

Той добави, че за да избегнат конфликтните ситуации над сирийското небе, обезателно предоставят информация на руската страна за полети в близост до израелските граници.

"Създадохме открит канал за комуникация, за да избегнем недоразуменията... Те ни съобщават когато летят близо до Голан", заяви Яалон.