Втори ден бюджетен маратон в Народното събрание. Министрите от рано пристигнаха за продължението на второто четене на макрорамката за следващата година.

Първи бяха финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Меглена Кунева, министрите Лиляна Павлов, Красен Кралев, Николай Ненчев, Тодор Танев, Николина Ангелкова, Ивелина Василева, Божидар Лукарски.

Заради среднощното гледане на бюджета се оказа, че парламентът осъмна почти без вода. Депутати, служители и медии трябваше да разчитат на останалите запаси от вода.

И днес се очакват разгорещени спорове по макрорамката за 2016. Заради това редовният блиц контрол бе отложен за утре. Нагласите са и днес законотворците да продължат до късно през нощта с приемането на бюджета 2016. Очаква се също така и да се скарат за новия дълг от 5 милиарда лева.

Дебатите започнаха с бюджета на правосъдното ведомство, за което Хамид Хамид от ДПС поиска допълнителни 20 милиона лева.

Защо вие вършите нещо, което Министерство на правосъдието трябва да върши, попита го съпартиецът му Четин Казак.

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че ведомството на Христо Иванов обяснило, че щяло да се справи със задачата за условията в затворите.

На народните избраници им направи впечатление, че в зала отсъства именно министърът на правосъдието. Оказа се, че той е на важна среща с мисията за наблюдение на Европейската комисия за правосъдната система и затова не е дошъл в пленарна зала.