От 14 часа Висшият съдебен съвет се събира на извънредно заседание по искането за образуване на дисциплинарни производства срещу двама прокурори.

Производствата срещу прокурор Боряна Бецова и прокурор Христо Динев са единствената точка от дневния ред на Висшия съдебен съвет за днес.
В съобщението от Министерство на правосъдието не се посочват мотивите на правосъдния министър Христо Иванов да иска образуване на дисциплинарни производства срещу двамата прокурори.

Обсъждането им на извънредно заседание се налага от обстоятелството, че давността за образуване на дисциплинарно производство изтича на 01.12.2015 г. и обсъждането им на следващо редовно заседание на ВСС би било след изтичане на давностните срокове.

Според неофициални източници, цитирани от БНР, исканите дисциплинарки срещу Динев и Бецова са заради прекратената проверка срещу бившия министър на инвестиционното проектиране в кабинета Орешарски - Иван Данов за документна измама. Тя започна през септември, по сигнал от 2013 година, че в периода септември 2004 - май 2005 година Иван Данов е получил 15 000 евро от френската социална система, декларирайки, че е трайно безработен. Проверката беше прекратена по давност.