Българската държава отново бе осъдена от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за полицейско насилие и неадекватното му разследване, съобщава "Правен свят".

Този път присъдата е по скандалния случай от 2005 г., когато петима полицаи от Благоевград пребиха до смърт Ангел Димитров - Чората, предварително закопчан с белезници, съборен на земята, ритан и удрян до смърт.

След продължителен процес у нас с променлив резултат, през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

В днешното си решение по делото "Димитров и други срещу България" ЕСПЧ обаче обяви, че в случая българската държава е нарушила Европейската конвенция за правата на човека - по-специално правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение.

Държавата ще плати общо 50 000 евро обезщетение на жалбоподателите и близо 35 000 лева за разноски по делото.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на полицейската операция "Респект", разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Делото три пъти стига до ВКС. Първоначално майор Мирослав Писов бе осъден на 19 години лишаване от свобода, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 18 години. Присъдите бяха неколкократно намалявани, докато най-накрая ВКС не ги оправда.

Интересни са аргументите на съда, с които той обявява, че няма нарушение на изискването за безпристрастност на съда заради публичните изявления на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и на министър-председателя Бойко Борисов, направени през август 2009 г.

По същото време, малко след като Военно-апелативния съд произнесе тежки присъди на полицаите, в Благоевград е организиран протестен митинг срещу присъдите, на който присъстват над хиляда души, сред които и много полицаи. Горе-долу по същото време Цветанов се среща с роднините на петимата офицери, както и с началника на Областната дирекция на вътрешните работи в Благоевград, и дава интервю, в което казва, че полицаите са изпълнявали задълженията си по задание и съответно на закона, те не са извършили убийство.

Министърът изразява убеденост, че по-горният съд ще "подходи [по делото] по-задълбочено" и ще "анализира абсолютно всички факти и обстоятелства, така че [делото] ще има наистина справедливо разрешаване". Горе-долу по същото време премиерът Борисов заяви пред медиите, че присъдите на полицаите ще бъдат отменени и призовава Върховния касационен съд да вземе "правилното решение".

ЕСПЧ коментира критично изявленията на Борисов и Цветанов, като казва, че подобни изказвания на публични фигури в организирана кампания създават впечатлението, че и двамата са правили опит да насочват решенията на съдилищата.

Припомняме, на 6 ноември 2012 г. ЕСПЧ осъди България за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров - Чакъра, убит при полицейска акция през 2003 г., ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

На 10 и 11 декември 2003 г. къщата му в Харманли, в която Димов се беше барикадирал, беше обстрелвана с гранатомет по заповед на главния секретар на МВР тогава Бойко Борисов.

Чакъра отказваше да излезе и да се предаде, за да бъде отведен за изтърпяване на присъда от 6 месеца затвор и часове наред стреляше по полицаите, като преди това бе минирал достъпа до къщата си.