Съдът не даде ход на делото „Червеи" срещу бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, тъй като за днешното заседание не е имало разпореждане за призоваване на свидетели и вещи лица.

Припомняме, неколкократно съдии си направиха самоотвод, докато се намери магистрат, който да поеме делото срещу ексшефката на Софийския градски съд. В крайна сметка системата за случайно разпределение се спря на съдия Иван Коев, който се зае с процеса.

Днес обаче двамата представители на Прокуратурата поискаха отвод на магистрата. Аргументът на държавното обвинение се базира на разбирането, че в създадените контакти във връзка с професионалните задължения между председател на съд и магистрат, работещ в този съд, неминуемо водят до симпатия или антипатия между тях.

Съдия Коев определи твърдението на държавното обвинение като невярно и отказа да си направи отвод. Според него е въпрос на професионализъм и други лични качества е способността да се поддържат неутрални служебни задължения.

„В случая председателят на състава, (Иван Коев б.р.) по никакъв начин не се чувства настроен срещу подсъдимата Янева в качеството й на бивш председател на СГС заради едни или други нейни действия, извършвани в това й качество", категоричен бе съдия Коев.
Той увери, че не проявява симпатия към Янева в по-голяма степен, отколкото към всеки друг от своите колеги.

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС.

Самата Янева не се яви на заседанието
. Законът не изисква задължителното присъствие в зала на подсъдими, когато престъплението предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода. Само съдът може да задължи подсъдимия да се яви, ако това е необходимо за изясняване на обективната истина.

На подсъдимата скамейка обаче седна другият подсъдим - Тодор Костадинов. Той е обвинен в това, че в същия период като директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред Председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

Все още не е ясно дали процесът ще се разглежда при закрити врата или заседанията ще бъдат открити за медиите. По този въпрос съдия Коев ще се произнесе на следващото заседание, преди да започне делото. Защитата и Прокуратурата обаче изразиха различни мнения по този въпрос.

Според държавното обвинение материалите по делото налагат ограничаването на публичността на съдебния процес с оглед информация, която е държавна тайна. От своя страна прокурорите изтъкнаха, че не е необходимо всички заседания да бъдат закрити с оглед правото на подсъдимите на справедлив процес. В частта за използването на СРС и способите за прилагането им, медиите не трябвало да присъстват.

Според адвокатите на Янева и Костадинов класифицираната информация е изгубила своята секретна стойност, тъй като е станала публично известна. Освен това публичните заседания щели да дадат възможност на клиентите им за упражнят правото си на ефективна защита.

"Когато един процес е публичен, феърплеят (честната игра - б.р.) е на много по-високо ниво, отколкото, когато заседанията са закрити, там биха могли да бъдат спестени определени подробности, които са важни", поясни по-късно пред медиите адвокат Людмил Рангелов, защитник на подсъдимия Костадинов.

Владимира Янева е изпратила молба, в която декларира, че не желае съкратено производство. По делото ще бъдат разпитани 43 свидетели, като първите 20 от тях ще бъдат призовани за следващото заседание. Сред тях са различни служители на ДАНС. Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев също ще дава показания пред съда.

Адвокат Рангелов бе категоричен, че няма съмнения в безпристрастността на съдия Коев. Делото се отлага за 20 октомври от 10.00 часа.