Ръст на икономиката от 4,5 % за настоящата 2016-та година. Такава задача си постави премиерът Бойко Борисов в първите дни на новата година.

Борисов уважи с присъствието си церемония в Министерски съвет, на която министърът на икономиката Божидар Лукарски и вицепремиерът Томислав Дончев връчиха първите подписани договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за новия програмен период.

Министър-председателят се обърна към родните бизнесмени с думите - "Работете. Ръстът от 3% на икономиката не ни задоволява и се надяваме новата година да стигнем до 4,5%". "Желая ви тези пари да ги похарчите по най-добрия начин - за иновации", заръча още Борисов.

Той призна, че е много доволен от факта, че хората са дошли да си вземат парите, защото му е "омръзнало от хора, които само се оплакват".
"Днес над 116 млн. лева живи пари влизат в малкия и среден бизнес. Безвъзмездно", обобщи министър-председателят.

Той не пропусна да благодари на Европейската комисия и обясни, че тя е била коректна към България и към края на 2015 е изплатила всички фактури, изпратени от нашата страна. "Ние сме на 95 - 96% усвояване на еврофондовете на предишния програмен период. А помните само преди година и нещо всички фондове бяха спрени", се похвали още Борисов.

202 малки и средни предприятия ще си разпределят заделените 116 млн. лева по първия краен срок на новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

"Близо 850 фирми подадоха проектни предложения за първия период. 202 договора са подписани по първия срок. Одобрени са още около 500 проекта, които отговарят на изискванията", разказа на церемонията министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той се зарече, че държавата ще се постарае да намери финансиране и за тези 500 проекта.

"Изпълнихме задачата си да постигнем максимална прозрачност при оценката на тези процедури. Топката вече е в полето на предприемачите и на тези над 200 фирми", отчете министър Лукарски. Икономическият министър не пропусна да предупреди фирмите, че ако нямат коректно изпълнение, то ще им се наложат финансови корекции. "Вървим напред", убеден е министър Лукарски.