От Ръководството на въздушното движение (РВД) обвиняват екипажите на самолетите, че са избрали да кацнат на летище Пловдив, което е само на дневен режим.

"На 21 ноември 2015 г. метеорологичната обстановка на летище София е усложнена. Преобладава силен южен вятър със скорост от 74 км/ч и пулсации до 118 км/ч. При такава обстановка ръководителите на полети от ДП РВД са предоставили цялата актуална информация на екипажите, необходима им за взимане на решение в конкретната ситуация. Изборът за кацане на резервно летище е изцяло решение на екипажа на самолета.

Упоменаването на резервно летище е задължителен елемент при попълване на полетните планове от съответната авиокомпания, в случай на невъзможност за кацане на основното летище", пишат от РВД.

От там уточняват, че в конкретната ситуация на 21 ноември 2015г. двете въздухоплавателни средства са посочили в полетните си планове, като резервно летище Пловдив.

"ДП РВД не одобрява предварително представените от авиокомпаниите полетни планове, а ги получава за информация и се съобразява с тях.

Обслужването на въздушното движение от страна на ДП РВД е осигурено при спазването на всички изисквания за безопасност. Предоставена е необходимата информация за метеорологичната обстановка и на други летища на територията на страната - Варна и Бургас, където условията са били по-лоши, отколкото тези на летище София. Осъществени са всички необходими координационни действия със заинтересованите страни, твърдят от ръководството на полетите.

Планшетистите уточняват, че от РВД се придържат към ясно определени принципи и процедури за осигуряване на безопасни условия за провеждане на всеки полет и няма отношение към перонното обслужване от какъвто и да било тип. Организацията на тези процеси е в правомощията на летищната администрация", допълват от Ръководството на въздушното движение.

Припомняме, повод за настоящото изявление бе кацането на два самолета, които избраха за резервно летище Пловдив. Тъй като аеродрума в града под тепетата вече работи само на дневен режим, пътниците чакаха с часове, затворени в самолетите. Причина за променените условия на летище Пловдив са уволнението на 30 служители по сигурността и желанието на общината да даде съоръжението на концесия.