Млад великотърновец обвинява лекарка, че му е направила фалшива операция на гръбначния стълб.

Пред „Господари на ефира” на Нова телевизия 22-годишният Сашо Чуков, че обяснява, че дори без да се налага му бил направен разрез. В Районната прокуратура и полицията в старата столица той депозирал жалба срещу шефа на отделението по неврохирургия в областната болница д-р Дафина Генова. По случая вече е започнало разследване.

Мъжът обяснява, че на 23 септември претърпял катастрофа и бил приет в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" с болки в стомаха, гадене и главоболие. Бил прегледан и му били направени рентген и скенер на гръбнака и главата. Д-р Генова обяснила, че се налага Сашо Чуков да бъде опериран спешно, тъй като има счупен лумбален прешлен.

Младият мъж бил подложен на хирургична интервенция на 28 септември. Тя била извършена в старата сграда на болницата.

Чуков обяснява, че за операцията той и родителите му платили 2160 лв. за костен цимент, 400 лв. за стая и 58 лв. за такса за медицински услуги. Тъй като след операцията имал болки в главата, които не отшумявали, мъжът поискал да бъде изследван отново. Скенер му бил направен на 29 септември. Лекуващата лекарка му казала, че има хематом в мозъка и трябва да бъде опериран. Сашо Чуков и семейството му отказали. Поискали документите, за да се консултират с друг специалист.

Мъжът отишъл в плевенската болница, където след изследване със скенер било установено, че никога не е имал счупване на гръбначен прешлен и не му е инжектиран костен цимент.

„Според мен това означава, че вертебропластиката, която д-р Генова е извършила, е била фалшива и ненужна, а главоболието вероятно е вследствие на упойката", твърди в жалбата си Чуков.

Към сигнала той е приложил и епикризи от болниците във Велико Търново и Плевен, документи за платено лечение и медицински консумативи. Чуков твърди, че се е свързал със заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и националния консултант по неврохирургия проф. д-р Николай Габровски.

Пациентът е категоричен, че случаят трябва да се разследва, защото му е направен само разрез без реално лечение. Той прекарал часове на операционната маса, въпреки че е бил здрав.

От болницата във Велико Търново са категорични, че няма фалшификация

Д-р Сибила Маринова, отговорник „Медицински дейности" в здравното заведение, цитирана от Дарик радио, твърди, че казаното от пациента не отговаря на истината. Тя била присъствала на операцията като анестезиолог. Имало и две анестезиологични сестри. Операцията била продължила от 13.00 до 16.00 часа и била извършена под рентгенов контрол.

„В продължение на три часа и половина д-р Генова се опитваше да налее костния цимент, но накрая каза: „Не мога! Спирам!", разказва д-р Маринова. По думите й д-р Генова преценила, че е по-добре да прекрати процедурата, защото попадайки не на точното място веществото може да причини тежки увреждания и дори инвалидизация.

Пред „Труд” шефът на болницата д-р Стефан Филев твърди, че жалба на пациента не е депозирана до него. Въпреки това той е поискал писмени обяснения по случая от д-р Генова. Тя казала, че при операцията се е получило изтичане на костния мозък и затова е предпочела да прекрати интервенцията. В противен случай щели да се получат усложнения. Консумативът бил използван.

Д-р Филев е категоричен, че ако има нарушение, то не е умишлено.

Предстоял медицински одит от специално сформирана експертна комисия от здравното министерство. Полицията пък щяла да разследва цената и доставката на костния цимент.