Засилени проверки на товарите и особено на товарни автомобили с произход от Турция са започнали да се провеждат по руските граници. За това съобщи читател на news.bg от спедиционния сектор, пожелал анонимност.

ТИР-овете на границата, които превозват турски стоки или са с турска регистрация се подлагат на щателни проверки и се правят опити да се затрудни влизането им в страната.

На този етап няма въведени официално ограничения или ембарго, но най-вероятно се касае за затягане на режима след инцидента със сваления руски СУ-24 вчера и обтегнатите отношения между Русия и Турция след това.

Тази сутрин руският премиер Дмитрий Медведев директно обвини Анкара в подкрепа на „Ислямска държава” и изведе на преден план финансовите интереси при търговията с петрол. Той коментира ситуацията като „опасна ескалация на отношенията между Русия и НАТО”, както и предупреди, че редица турско-руски проекти могат да бъдат замразени.

Почти веднага след инцидента с руския Су-24 външният министър Лавров отмени визитата си в Турция, която трябваше да се състои днес, а външно министерство предупреди руснаците да се откажат от туристическите си пътувания.