Молдовският президент Никола Тимофти посочи вицепремиера Георге Брега за служебен премиер на страната, предаде АП.

Брега заяви, че възможно най-скоро ще бъде сформирано новото правителство и призна, че няма да прави амбициозни управленски планове, тъй като правомощията му са ограничени.

По думите му, най-доброто за страната сега е да се сформира ново проевропейско правителство, но след разриа в управляващата коалиция това ще бъде трудно.

Молдовският парламент гласува по-рано тази седмица вот на недоверие на правителството на Валерий Стрелец. Срещу проевропейското правителство на "Алианс за европейска интеграция" се обявиха 65 от 101 депутати.

Вотът бе внесен от Социалиастическата и Комунистическа партии. Социалистите бяха сред опозиционерите, организирали мащабните антиправителствени протести срещу кабинета през последните месеци. Те отказаха предложението на управляващите за преговори. Самият премиер пък отказа да се оттегли от поста.

По-рано този месец, лидерът на опозиционната проруска "Нашата партия" Ренато Усати бе арестуван след завръщането му от Москва. Той бе обвинен, че е разпространявал записи на разговори на бившия премиер и лидер на либералдемократите Влад Филат, които го уличават в корупция. Самият Филат бе задържан по-рано този месец по обвинения в корупция и това доведе до разрив в управляващата коалиция. Тогава Усати обяви, че това е акция срещу него от онези, които се страхуват и би трябвало да се страхуват.

Протестиращи се събраха в центъра на столицата Кишинев по време на гласуването, за да поискат оставки и присъди за корупция. Това бяха и основните обвинения по време на протестите срещу властта. Президентът обаче обвини враговете на евроатлантическото бъдеще на страната, че дестабилизират страната, за да го провалят.