Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън представи позицията си и искането си Обединеното кралство да започне да извършва въздушни удари срещу „Ислямска държава” в Сирия, съобщава БиБиСи.

Премиерът ще призове британските депутати да подкрепят военни действия като част от „мащабна стратегия” за победа над терористичната организация.

Той публикува позицията си в отговор на доклад на Комисията за външни отношения към законодателния орган преди речта си пред парламента.

Не можем да си позволим да стоим настрана и да не действаме на фона на заплахите за нашите интереси и към нашия народ, отбелязва той.

Очаква се през следващите седмици парламентът на Великобритания да гласува предложението на британското правителство.

В доклада на комисията се подчертава, че първо трябва да се отговори на няколко критерии преди Лондон да одобри въздушни удари в Сирия. Комисията констатира, че не трябва да има военна интервенция без „съгласувана международна стратегия” за справяне с „Ислямска държава” и прекратяване на гражданската война в Сирия.

Камерън ще трябва да убеди достатъчно депутати от други партии, за да подкрепят искането му в случай, че депутати от управляващата Консервативна партия гласуват против предложението на премиера.

БиБиСи припомня, че британските депутати отхвърлиха предложение на правителството да започне въздушни удари срещу сирийските правителствени сили през 2013 година, но разрешиха удари срещу „Ислямска държава” в Ирак.

Според британското правителство „нелогично” е да се ограничават действията само до Ирак, тъй като „Ислямска държава” не признава границата между двете държави.

По-късно пред парламента Камерън заяви, че Великобритания ще предостави най-малко 1 милиард лири за възстановяването на Сирия след прекратяването на войната.

По думите му Лондон има цялостна стратегия за справяне с „Ислямска държава”, включително военни и дипломатически действия. Хуманитарната поддръжка също е фактор, добави той.

Според него хората искат да знаят, че Обединеното кралство е научило уроците си от конфликти в миналото.

Ужасни грешки бяха направени след иракската война, призна премиерът, допълвайки, че Лондон не иска да разрушава Сирия или нейните институции.

Държавните институции в Либия западат от десетилетия. В Сирия не е същият случай, каза още Камерън.

Той предупреди, че няма да има гласуване в Камарата на общините, докато няма „ясно мнозинство” в подкрепа намеса в Сирия.

Тези, които казват, че се нуждаем от дипломатическо решение към момента, ние не можем да си позволим да чакаме това да се случи, настоя той.

След това взе думата лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин. Според него несъмнено „Ислямска държава” представлява голяма заплаха.

Но въпросът е дали бомбардирането няма да увеличи заплахата за Великобритания и дали няма да влоши ситуацията, попита той и задеде редица въпроси на Дейвид Камерън.

Камерън отговори, че Великобритания няма да разполага войници за сухопътни операции, тъй като има 70 хиляди бунтовници от сирийската умерена опозиция, които могат да помогнат.

Западните държави разбраха, че това би било контрапродуктивно, изтъкна той.

Трябва да ударим тези терористи на тяхна територия, призова Камерън.

Премиерът на Великобритания е убеден, че Сирия не може да има бъдеще, докато „халифатът” съществува.