Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп отново се замеси в поредния скандал от началото на кампанията му. Този път той отново нападна мюсюлманите в САЩ, а и по света по време на митинг в Сарасота, Флорида, предаде "Ройтерс".

След като призова да се закриват джамии след атаките на "Ислямска държава" в Париж от 13 ноември, при които загинаха 130 души и бяха ранени 350 други, защото от тях тръгват омразата и екстремизмът, в събота той припомни и атаките в САЩ от 2001 година и реакцията на мюсюлманите.

По думите му, изповядващите исляма по света са празнували след 9/11. "Те тотално полудяха от радост", твърди той, въпреки че бе опроверган от много източници.

Медийният магнат вече разкритикува и миналогодишното решение на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио да прекъсне тайната програма на полицията в Голямата ябълка за наблюдение на мюсюлманските общини. Пред репортер, Тръмп се обяви за база данни за всички мюсюлмани, живеещи в САЩ.

Проучване на Reuters/Ipsos показва значителен спад в рейтинга на Тръмп през последната седмица - от 43% подкрепа днес той се радва на 31% и все пак все още е на върха по одобрение.