Изборните куриози продължават и след нощта на вота. Прочулото се покрай Изборния кодекс кърджалийско село Яребица си има кмет след 4 пуснати бюлетини, три от тях са за Решед Ахмед Тефик и една... недействителна, пише "Родопи 24".

7 членове на секционната избирателна комисия и трима наблюдатели са броили бюлетините и в 19.45 часа на 25 октомври са подписали протокола.

За село Яребица се заговори още през лятото. „Тук има петима жители в момента, но по постоянен адрес се водят над 100 души и наесен там ще има избор за кмет", заяви тогава депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Тя заяви, че и други подобни случаи има в смесените региони и затова не било редно в изборния кодекс „Манолова" да се сваля границата за избор на кмет от 300 на 100 жители по постоянен адрес. Т

Тъй като има изискване за уседналост, изселниците ни, които имат постоянен адрес тук, но и настоящ на друго място, нямаха право да участват във вота. Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис пък предупреди, че само в община Кърджали ще се наложи 46 нови кметства да функционират във фургони, защото в новите кметства няма обществени сгради.

В селот, чийто кмет бе избран с цели ... 4 бюлетини, с постоянен адрес се водят 118 души, само 10 от тях бяха включени в избирателния списък. Яребица ще бъде най-малкото „кметство на колела" в България.

Къщата с най-много хора в селото ще си има кмет. Това бе решено на общоселското събрание през септември. Реално живеещи там са 7 души, а 4-членно семейство стигна до извода, че е редно техен представител да се кандидатира от ДПС. Това е Решед Тефик.