С кеф ще четем тази книга и ще чакаме втора от този велик човек.

С това патетично изявление просветният министър Тодор Танев представи пред родната аудитория българското издание на книгата на турския премиер Ахмет Давутоглу.

Творбата "Стратегическа дълбочина. Мястото на Турция в международните отношения" излиза у нас повече от 10 години след първото си издание на турски.

Представянето й бе удостоено от присъсъвието на лидера на ДПС Лютви Местан, Симеон Сакскобурготски и главния мюфтия у нас, а големият салон на БАН се оказа тесен за интереса на български и турски гости.

Преводът на книгата на български е още една стъпка в приятелските отношения на страните ни, смята посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче. За него тя е написана с академично перо и не съдържа политика. Книгата е за това как в 21 век Турция може да развие всеобхватните си отношения със съседките си, в това число с България, заяви той.

Родният министър на образованието Тодор Танев също почете с реч изданието, като се отдаде на многословни похвали.

Давутоглу е една искрена усмивка, близък човек, академик и мислител, обяви той по адрес на турския премиер. По думите му в страниците нямало претенции за мощ, а визия за бъдеще. Танев е доволен, че произведението ще е и в нашите книжарници, за да могат хората сами да се уверят в професионализма на написаното.

Министърът призна, че има книгата в оригинал и карал свои студенти от турски произход да му превеждат от нея, за да добие представи за работата на своя турски колега.

Посланик Гьокче в същото време отказа всякакъв коментар по горещата тема за сваления руски самолет от турските ВВС.