Полицията на Индонезия съобщи, че операцията на службите за сигурност по неутрализирането на терористите е приключила, цитирана от АП.

От полицията уточниха, че петима нападатели са убити.

Шефът на полицията Тито Карнавиан разкри, че единият от двамата убити цивилни е канадец. От думите му стана ясно, че 20 души са пострадали, включително алжирец и петима полицаи.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападенията в Джакарта

"Ислямска държава" пое отговорност за нападенията в Джакарта

Бойци на „Ислямска държава” проведоха въоръжена

Говорителят на силите на реда полковник Мухамад Икбал каза, че  двама души са загинали край търговския център Sarinah, намиращ се на улица Thamarin.

Първоначално се казваше, че са загинали индонезиец и холандец. Обаче говорител на външното министерство на Холандия обяви, че техен гражданин е ранен и е бил опериран.

Серия терористични атаки в столицата на Индонезия
Обновена

Серия терористични атаки в столицата на Индонезия

Седем души са убити

„Смятаме, че няма повече нападатели край Sarinah. Поехме контрол”, добави говорителят на полицията.

Говорителят поясни, че двама от нападателите са убити от полицията, но не разкри другите как са загинали. Не е ясно също дали има още терористи извън района на Sarinah. По-рано полицията обяви, че четирима екстремисти и други трима души са убити, но в крайна сметка ревизира броя им. Свидетели също обявиха, че са видели петима нападатели.

Обаче местното издание Jakarta Globe отбелязва, че информацията за броя на нападателите и загиналите е изключително объркваща. Според вестника последната информация на полицията е за седем атентатори – трима от тях са застреляни, а четирима са арестувани.

Малко по-късно друг говорител на полицията, Антон Чарлян, потвърди, че петима нападатели и двама цивилни са убити.

Трима от терористите са убити при престрелка с полицията до кафене на Starbucks, докато другите двама са загинали, след като са се придвижили с мотори до полицейски пост до търговския център Sarinah и са се взривили.

Най-малко три експлозии разтърсиха центъра на столицата към обяд, последвани от двучасова престрелка.

По-рано беше съобщено за около 10 експлозии, включително атаки, извършени от трима атентатори самоубийци и хвърлени гранати.

Разпространявана се информация, че атаките са извършени до кръстовището на улиците Thamrin Road и Wahid Haysim Street, също така до централа на ООН, намираща се на улица Thamrin Road. Има информация, че трима атентатори самоубийци са се взривили до Starbucks.

Местна медия съобщи и за три експлозии в кварталите Cikni, Silpi and Kuningan, намиращи се до посолствата на Пакистан и Турция, но информацията не е потвърдена от властите.

Според полицията в столицата, цитирана от ABC, атаките са дело на ДАЕШ („Ислямска държава”). От силите на реда уточняват, че преди са получили заплаха от ДАЕШ, че Индонезия ще бъде атакувана.

Шефът на разузнаването обаче заяви, че няма индикации терористи от ДАЕШ да стоят зад атаките.

Това определено е тероризъм, но няма индикации към момента да е свързан с ДАЕШ, добави той.

Според заместник-началника на полицията Буди Гунаван група, базирана в Соло (Суракарта), град в централната част на Ява, стои зад атаките. Тя е позната с подкрепата си за ДАЕШ („Ислямска държава”), също поддържа контакти с групировката в Сирия.

Според местната телевизия Metro TV 14 нападатели са участвали в атаките, започнали около 10:30 часа местно време. Някои са използвали мотори, носели са и гранати.

Президентът на Индонезия Йоко Уидодо, който е на работна визита в страната, е наредил на силите за сигурност да преследват извършителите и тяхната мрежа зад атаките.

Той осъди терористичните атаки.

Държавният глава каза по националната телевизия, че ситуацията е под контрол и призова хората за спокойствие.